Sernik wcale nie musi być z sera, nie musi być ciężki i nasycony zÅ‚owrogimi kaloriami. Może być lekki, puszysty i prawie dietetyczny. Wystarczy ser zastÄ…pić jogurtami, niewtajemniczeni w te zmianÄ™ nie czujÄ… różnicy i z trudem dajÄ… się przekonać, że w masie nie ma mÄ…ki. WariacjÄ… jest polewa. By kontynuować delikatność sos też jest w wersji light. To w zasadzie mus – tu truskawkowy, ale Å›wietnie sprawdzi się też malinowy czy jagodowy.

Składniki:

  • 2 jogurty baÅ‚kaÅ„skie albo greckie – gÄ™ste (po 340 gram)
  • budyÅ„ Å›mietankowy albo waniliowy
  • 6 jajek
  • pół szklanki oleju
  • 2 Å‚yżeczki ekstraktu z wanilii albo cukier waniliowy
  • Å‚yżka mÄ…ki ziemniaczanej
  • szklanka cukru pudru albo zwykÅ‚ego- można dodać wiÄ™cej, jeÅ›li lubi siÄ™ bardzo sÅ‚odkie

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, na koniec dodać cukier i lekko wymieszać.  Żółtka wymieszać z budyniem, łyżką mąki ziemniaczanej, potem dodać jogurt, olej i aromat waniliowy. Wymieszaną dobrze masę połączyć z białkami. Tortownicę wysmarować masłem i wlać na nią całą masę. Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec około 1,20 - do zarumienienia. Sernik pięknie wyrasta i równie brawurowo opada:)

Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i wstawić najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Musi być zimny.

Mus:

  • 30 dag truskawek – mogÄ… być mrożone
  • 2 Å‚yżki cukru pudru
  • 3 Å‚yżki soku z cytryny

Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Mocno schłodzić.


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    10 komentarzy

  1. Mags says:

    Sylwia, a ten budyn to rozumiem, ze do zoltek dodaje sie w formie proszku, tak? Czy mozna go zastapic maka ziemniaczana i esencja waniliowa? Jesli tak to chyba sie skusze, zwlaszcza, ze mam taka sama forme :)

  2. Agata says:

    Tak, budyń w proszku daje się do żółtek. Spokojnie można zastąpić go mąką ziemniaczaną (głównym składnikiem budyniu jest właśnie skrobia) i esencją waniliową (ale nie olejkiem, bo może być wyczuwalny sztuczny smak).
    W podobny sposób można zrobić sernik cytrynowy, wystarczy do masy dodać startą skórkę z cytryn.

  3. Agata says:

    gdybyś nie miała budyniu, to śmiało daj skrobię kukurydzianą, tej chyba w Stanach nie brakuje ;)

  4. Aron says:

    Jaka byłaby kaloryczność całego sernika, na ile porcji można go podzielić i jaka byłaby kaloryczność jednej porcji? :)

    • Agata says:

      podzielić go można na kilkanaście porcji, spokojnie na 16. Co do kaloryczności to nie bardzo wiem, jak ja policzyć ;)

  5. Iza says:

    Wygląda lekko i smakowo. Mam zamiar zrobić go na święta, mam nadzieję, że się nie przypala :)
    Zabawne literówki czasami sÄ… na blogach wkradajÄ… – tutaj dkg zamiast dag i zmiskować zamiast zmiksować :) to tak do wiadomoÅ›ci