Jak tylko zobaczyłam wczoraj ten przepis w Kwestii Smaku od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Są bardzo kremowe w smaku i efektowne. Przepis wchodzi na stałe do moich ulubionych :-) Nie mogę się doczekać, kiedy zrobię powtórkę z malinami.
- 100g ciasteczek Digestive lub innych zbożowych
- 0,5 kg zmielonego twarogu
- 1 białko
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka sproszkowanej wanilii (jeśli nie posiadacie, można zastąpić cukrem waniliowym)
- łyżka mąki
- 6 truskawek
Ciasteczka pokruszyć i wsypać na dno do papilotek na muffinki. Ser utrzeć z cukrem, wanilią, mąką i białkiem. Masę serową wyłożyć na pokruszone ciasteczka. Na wierzch wcisnąć połowę truskawki. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 25 minut. Wystudzić i najlepiej wstawić do schłodzenia do lodówki.
5 komentarzy
gordon says:
Jadłam ,jadłam są przepyszne….Też nie mogę się doczekać powtórki- ponownie jestem w sobotę….nic nie sugeruję, ale……
b says:
śmietana? żeby masa nie była za gęsta?
Agata says:
nie dawałam śmietany :) ser dałam z wiaderka, taki gładki, w sam raz
Anna Walendowska says:
pychota. wczoraj robiłam z malinami. z tych, które zostały zrobiłam mus do ciasteczek. palce lizać:)
Magda says:
Pyszne :) Troszkę zmodyfikowałam przepis, ale bardzo dziękuję za pomysł :) Zrobiłam na spodzie z trufli otrębowych i jest mniam :)