Przepis na to ciasto powstał w chwili, gdy miałam wielką ochotę na drożdżowe, a okazało się, że nie mam ani świeżych drożdży, ani za dużo jajek. Wyszło jednak wyrośnięte i puszyste.

Składniki

  • 1,5 szklanki mÄ…ki pszennej
  • 1 szklanka mÄ…ki krupczatki
  • 1 Å‚yżeczka suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepÅ‚ego mleka
  • 4 Å‚yżki cukru
  • 100g masÅ‚a
  • skórka starta z jednej cytryny
  • rabarbar

kruszonka:

  • 5 dag masÅ‚a
  • 3 Å‚yżki cukru
  • 3 Å‚yżki mÄ…ki

Z podanych skÅ‚adników wyrobić ciasto (za pomocÄ… miksera) i zostawić do wyroÅ›niÄ™cia przykryte foliÄ… – powinno podwoić swojÄ… objÄ™tość. KeksówkÄ™ wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia i przenieść do niej wyroÅ›niÄ™te ciasto. Rabarbar pokroić w kawaÅ‚ki  (nie obierać) i wetknąć w ciasto (na próbÄ™ daÅ‚am b. maÅ‚o, kolejnym razem caÅ‚e ciasto pokryÅ‚am rabarbarem i tak polecam).

Wierzch posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected