Przepis na to ciasto powstał w chwili, gdy miałam wielką ochotę na drożdżowe, a okazało się, że nie mam ani świeżych drożdży, ani za dużo jajek. Wyszło jednak wyrośnięte i puszyste.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 100g masła
  • skórka starta z jednej cytryny
  • rabarbar

kruszonka:

  • 5 dag masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

Z podanych składników wyrobić ciasto (za pomocą miksera) i zostawić do wyrośnięcia przykryte folią – powinno podwoić swoją objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść do niej wyrośnięte ciasto. Rabarbar pokroić w kawałki   (nie obierać) i wetknąć w ciasto (na próbę dałam b. mało, kolejnym razem całe ciasto pokryłam rabarbarem i tak polecam).

Wierzch posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected