
Przepis na to ciasto powstał w chwili, gdy miałam wielką ochotę na drożdżowe, a okazało się, że nie mam ani świeżych drożdży, ani za dużo jajek. Wyszło jednak wyrośnięte i puszyste.
- 1,5 szklanki mÄ…ki pszennej
- 1 szklanka mÄ…ki krupczatki
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 jajko
- 200 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 100g masła
- skórka starta z jednej cytryny
- rabarbar
kruszonka:
- 5 dag masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
Z podanych skÅ‚adników wyrobić ciasto (za pomocÄ… miksera) i zostawić do wyroÅ›niÄ™cia przykryte foliÄ… – powinno podwoić swojÄ… objÄ™tość. KeksówkÄ™ wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia i przenieść do niej wyroÅ›niÄ™te ciasto. Rabarbar pokroić w kawaÅ‚ki (nie obierać) i wetknąć w ciasto (na próbÄ™ daÅ‚am b. maÅ‚o, kolejnym razem caÅ‚e ciasto pokryÅ‚am rabarbarem i tak polecam).
Wierzch posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem