Przepis na to ciasto powstał w chwili, gdy miałam wielką ochotę na drożdżowe, a okazało się, że nie mam ani świeżych drożdży, ani za dużo jajek. Wyszło jednak wyrośnięte i puszyste.
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 jajko
- 200 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 100g masła
- skórka starta z jednej cytryny
- rabarbar
kruszonka:
- 5 dag masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
Z podanych składników wyrobić ciasto (za pomocą miksera) i zostawić do wyrośnięcia przykryte folią – powinno podwoić swoją objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść do niej wyrośnięte ciasto. Rabarbar pokroić w kawałki (nie obierać) i wetknąć w ciasto (na próbę dałam b. mało, kolejnym razem całe ciasto pokryłam rabarbarem i tak polecam).
Wierzch posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem