Mojito jest zdecydowanie moim ulubionym drinkiem. Połączenie mięty z kwaśnym smakiem to idealne połączenie na orzeźwienie. Zastanawiałam się, jak spożytkować porzeczki i spróbowałam zamienić nimi limonkę. Nie oczekiwałam spektakularnych wyników, ale efekt końcowy bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
- 3-4 łyżeczki obranych czerwonych porzeczek
- kilka listków mięty
- 2 łyżeczki cukru
- dużo lodu
- 50 ml białego rumu
- woda mineralna do uzupełnienia, ok 80-100 ml
Do wysokiej szklanki wrzucić porzeczki,wsypać cukier i ugnieść łyżeczką, dodać mięte i dalej ugniatać. Dodać lód (ja zwykle daje ok. 6 kostek rozdrobnionych na małe kawałki za pomocą tłuczka do mięsa ;) ), rum, uzupełnić szklankę wodą.
5 komentarzy
Gosi@ says:
wspanialy kolorek i fajnie brzmi :)
Pozdrawiam :)
pol says:
wybaczcie, ale to nie moze byc dobre!
Agata says:
spróbuj ;)
sabress says:
Jest zaebyste!
sabress says:
no dobra… doskonałe!. Ale czy nie możemy udać że ten poprzedni wpis został przyjęty przez komputer jako dopuszczalny?