Rustykalna tarta z nektarynkami, porzeczkami i rokitnikiem

Lato to niewątpliwie królestwo owoców, które uwielbiam. Jem je (te, które mogę oczywiście) na surowo, prosto z koszyczka lub z krzaka (jeśli mam taka możliwość), dodaję do sałatek, mięs i oczywiście słodkości. Gdy nie chcę spędzić dużo czasu w kuchni (co latem jest dość oczywiste ;)), gdy chcę szybko coś słodkiego, często piekę tarty. Najczęściej jest to tarta rustykalna, z nieregularnym kształtem, rantem wypełnionym nadzieniem (zdecydowanie to najpyszniejsza chrupiąca część z rozpływającym się środkiem), nie wymagająca precyzji. Tym razem wykorzystałam nektarynki, dżem z rokitnika dla przełamania o świeże czerwone porzeczki, których kwasowość jest tu wskazana.

Rustykalna tarta z nektarynkami, porzeczkami i rokitnikiem

Tym razem jednym z pretekstów do upieczenia ciasta był zakup nowych porcelanowych talerzy. Tak piękna porcelana prosiła się czegoś słodkiego ;)

Rustykalna tarta z nektarynkami, porzeczkami i rokitnikiem Składniki:

  • 2 szklanki mąki (300g)
  • 130g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ksylitolu (jeśli używacie cukru, możecie dać cukier)
  • 2 łyżki dżemu z rokitnika (bez cukru)
  • 3 nektarynki
  • 1 garść czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Zrób to dosyć szybko, aby otrzymać kulkę jednolitego ciasta (możesz to zrobić mikserem). Schłodź w lodówce co najmniej 30 minut (im dłużej, tym lepiej. zwykle robię więcej i zostawiam w lodówce)
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Nektarynki umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestkę. pokrój w plasterki. Porzeczkę umyj i osusz.
  4. Rozwałkuj ciasto na ok. 5 mm, nie przejmuj się zbytnio kształtem, powinien być w miarę okrągły lub kwadratowy ;)
  5. Ciasto posmaruj dżemem z rokitnika, zostawiając ok.3-4 centymetrowy margines. Ułóż nektarynki i zawiń do środka brzegi ciasta.
  6. Brzegi ciast możesz posmarować mlekiem (zwykłym lub skondensowanym) lub jajkiem, aby miał ładniejszy kolor (ja o tym zapomniałam ;)).
  7. Tartę rustykalną z nektarynkami i rokitnikiem piecz na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 25-30 minut. Ostudź, na wierzch połóż czerwone porzeczki.

Rustykalna tarta z nektarynkami, porzeczkami i rokitnikiem

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze