Cantucci są bardzo popularne w Toskanii. Są to suche ciastka z migdałami z cytrynowa nutą.Najlepiej smakują zanurzone w kawie lub w winie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z pół cytryny
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- łyżeczka ekstraktu z waniliii
- 200g migdałów
- jajko do posmarowania
Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, po czym ściągnąć z nich skórkę.
Mąkę wymieszać z proszkiem, skórką oraz z cukrem. Jajka ubić z ekstraktem z wanilii. Powoli wsypywać suche składniki i wyrobić ciasto, będzie wilgotne i dosyć kleiste. Ciasto podzielić na pół i uformować dwa wałki i długości ok. 25 cm, lekko je spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec ok 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć i pokroić w ukośne paski on grubości ok. 1,5 cm i rozłożyć na blaszce. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 minut, po czym przewrócić plasterki na drugą stronę i piec kolejny kwadrans.
Po wystygnięciu przechowywać w metalowej puszcze lub w szczelnym opakowaniu.
2 komentarze
agula says:
od pewnego czasu w moim domu pachnie Toskanią;) Cisteczka pyszne i wiodą prym gdziekoliwiek je ze soba zabiorę;) Bardzo dziekuje za przepis;) Swietny!!!
Pingback: Cantucci – toskańskie ciasteczka | La mia piccola Italia