Jadłam niedawno placki z cukinii w barze nieopodal pacy. Były nasiąknięte tłuszczem, przypalone, ale wzbudziły we mnie chęć zrobienia placków, które będą delikatne i miękkie. I takie właśnie mi wyszły :)
Składniki (na 12 placków):
- 350g cukinii
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka startego parmezanu (robiłam też wersję z białym serem, można dać obojętnie jaki, będzie inny smak, ale również b. dobry)
- 1 łyżka świeżych, posiekanych ziół (dałam bazylię i szałwię)
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- ulubione zioła – świeże lub suszone
- sól
Cukinię zetrzeć na grubej tarce, posolić, delikatnie wycisnąć. Dodać jajko, ser, mąkę oraz zioła i wymieszać łyżką.
Na patelni rozgrzać oliwę, kłaść ciasto łyżką i smażyć z obu stron do zarumienienia.
Podawać z dipem ziołowym (wymieszać jogurt z czosnkiem i ziołami).
Zobacz inne przepisy z cukinią
6 komentarzy
Karola says:
uwielbiam cukinię, na bank spróbuję w tej formie
agula says:
Wypróbowałam!!! Pyszniutkie! dziekuję!!!
natalia says:
Właśnie jestem po obiedzie z plackami w roli głównej :) Pyszne;d Fantastyczny przepis :)
Agata says:
Cieszę się, że Tobie również zasmakowały! :)
Ola says:
Mniam,dobrze że w Lidlu są cały czas świeże cukinie więc dzisiaj będą placuszki.
Michał says:
Doskonałe warzywo, trudno je zepsuć. Doskonałe wychodzą też placki ziemniaczano-cukiniowe. Ja do cukiniowych dodaję też pestek dyni.