Jadłam niedawno placki z cukinii w barze nieopodal pacy. Były nasiąknięte tłuszczem, przypalone, ale wzbudziły we mnie chęć zrobienia placków, które będą delikatne i miękkie. I takie właśnie mi wyszły :)

placki z cukinii

 

Składniki (na 12 placków):

  • 350g cukinii
  • 1 jajko
  • 3 Å‚yżki mÄ…ki
  • 1 Å‚yżka startego parmezanu (robiÅ‚am też wersjÄ™ z biaÅ‚ym serem, można dać obojÄ™tnie jaki, bÄ™dzie inny smak, ale również b. dobry)
  • 1 Å‚yżka Å›wieżych, posiekanych ziół (daÅ‚am bazyliÄ™ i szaÅ‚wiÄ™)
  • 2 Å‚yżki oliwy do smażenia
  • 3 czubate Å‚yżki jogurtu greckiego
  • zÄ…bek czosnku
  • ulubione zioÅ‚a – Å›wieże lub suszone
  • sól

cukinia

Cukinię zetrzeć na grubej tarce, posolić, delikatnie wycisnąć. Dodać jajko, ser, mąkę oraz zioła i wymieszać łyżką.

Na patelni rozgrzać oliwę, kłaść ciasto łyżką i smażyć z obu stron do zarumienienia.

Podawać z dipem ziołowym (wymieszać jogurt z czosnkiem i ziołami).

Zobacz inne przepisy z cukiniÄ…

placki z cukinii

placki z cukinii

 

placki z cukinii

 

placki z cukinii

 

placki z cukinii

 


Dania głównePrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy

  1. Michał says:

    Doskonałe warzywo, trudno je zepsuć. Doskonałe wychodzą też placki ziemniaczano-cukiniowe. Ja do cukiniowych dodaję też pestek dyni.