
PomysÅ‚ na dodanie pomidorów do zupy podsunęła mi koleżanka – Ania. Nie czekaÅ‚am dÅ‚ugo na wypróbowanie tej wersji zupy :) Jest aromatyczna i sycÄ…ca. Nie wiem, czy ma coÅ› wspólnego z oryginaÅ‚em, ale jest b. dobra. Aniu – dziÄ™kujÄ™!
Składniki:
- 0,5 kg obranej, pokrojonej dyni (użyłam makaronowej)
- 0,5 kg pomidorów, najlepiej limy
- 0,5 litra bulionu (dałam warzywny)
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki i selera
- szczypta (ok 1/3 łyżeczki) gałki muszkatołowej
- 2 czubate łyżki śmietany 12%
- sól, pieprz
- 2 łyżki pestek dyni
CebulÄ™ pokroić w piórka i zeszklić w rondlu na maÅ›le, dodać dyniÄ™ i dusić ok 5. minut. Wlać bulion, dodać gaÅ‚kÄ™ muszkataÅ‚owÄ… i gotować ok. 10 minut, aż dynia bÄ™dzie prawie miÄ™kka. W tym czasie sparzyć pomidory, Å›ciÄ…gnąć skórÄ™ i pokroić w kostkÄ™, posiekać natkÄ™. Pomidory oraz natkÄ™ dodać do zupy i gotować, aż pomidory zmiÄ™knÄ… (trwa to chwilÄ™). CaÅ‚ość zmiksować. Do kubeczka odlać trochÄ™ zupy (ok 1/3 – 1/2 kubka) i dodać Å›mietanÄ™. Wymieszać, zawartoÅ›c kubka wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solÄ… i biaÅ‚ym pieprzem.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Zupę podawać posypaną prażonymi pestkami.
4 komentarze
Bea says:
U mnie tez coraz czesciej robi sie dyniowo w kuchni :) Z makaronowej nigdy jeszcze zupy nie robilam… Zazwyczaj z tych bardziej wyrazistych w smaku tylko; pomysl z pomidorami i mnie sie podoba :)
Pozdrawiam Siostro! ;)
Agata says:
Bea, a masz pomysł, jak wykorzystać drugą połówkę dyni makaronowej? ;) chyba ją po prostu upiekę z szynką. a może zgodnie z nazwą lepiej dodać do makaronu? ;)
GosiaM says:
Agatko, zrobiłam wczoraj, wyszła pyszna!
Agata says:
Gosiu, bardzo siÄ™ cieszÄ™! Spróbuj nastÄ™pnym razem zrobić zupÄ™ z drugiego przepisu – z mleczkiem kokosowym :)