zupa dyniowa

Dynia przez lata była niedocenionym przeze mnie warzywem. Jadłam ją tylko marynowaną, jako dodatek do mięs, bo taką na zimę robiła zwykle moja ciocia. Dopiero w zeszłym roku odważyłam się poeksperymentować i zdecydowanie zaprzyjaźnić z potrawami z dynią. Ta zupa należy do moich ulubionych potraw z dynią.

zupa dyniowaSkładniki:

  • 750 g pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 0,5 litra bulionu
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • sól, pieprz
  • 1 por
  • grzanki

Cebule pokroić w piórka i zeszklić na maśle, dodać czosnek i curry, a następnie dynię. Dusić aż warzywa trochę zmiękną. Podlać bulionem i gotować po przykryciem ok. 20 minut. Całość zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Dolać mleczko kokosowe i całość chwilę zagotować.

Jasną część pora pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle do miękkości.

2 kromki chleba razowego pokroić w kwadraty i przesmażyć na suchej patelni, aby zrobiły się grzanki.

Zupę podawać z zeszklonym na maśle porem i grzankami.

Zobacz inne przepisy z dyni

zupa dyniowa

zupa dyniowa

zupa dyniowa

Przepis powstał na bazie tego przepisu


Zupy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Basia says:

    Najpyszniejsza zupa dyniowa, jaką jadłam :) Cudny kolor i niebo w gębie.
    Mój chłopak ostatnio zażyczył sobie pięciolitrowy gar, bo jest w tym smaku zakochany.

    Największe wyzwanie – obrać i skroić 2kg dyni za jednym razem, ale czego się nie robi dla takiej zupy.

    Dzięki za ten przepis (i inne dyniowe cudeńka) :)

    (to pisałam ja, która nie chce mieć bana na tym blogu)