Nie mogłam się oprzeć przed zakupem, kiedy w moim ulubionym warzywniaku zobaczyłam świeżą żurawinę. Å»urawina jest kwaśna, zatem postanowiłam ją osłodzić kruszonką i jabłkami. W ten oto sposób powstało crumble z jabłkami i żurawiną, czyli ekspresowy deser.
Składniki:
- 1 duże jabłko lub 2 małe
- 2 łyżki żurawiny
- 2 łyżeczki cukru
- kruszonka (ok. łyżka masła, łyżka cukru, 1 łyżki mąki)
Å»urawinie sprzyja przymrożenie, więc dobrze ją włożyć do zamrażarki na 2-3 doby (ja nie mroziłam, ale zrobiłam już zapasy na zimę). Jabłka pokroić w kostkę, wymieszać z żurawiną i cukrem. Kokilki wysmarować masłem, włożyć owoce. Całość posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać, aż wierzch się zarumieni.
5 komentarzy
Marta says:
Mam nadzieje, ze bede mogla sprobowac ktores z twoich wypiekow :)
Agata says:
nie widzę przeciwwskazań :)
Bartek says:
Agato, przez przypadek trafiłem na tę stronę z przepisem i po zobaczeniu zdjęć pomyślałem, że muszę spróbować zrobić taką pyszność żonie ;)
Wyszło co prawda nie tak jak na obrazku, ale na pewno równie smacznie :)
Dzięki!
Bartek Olchówka (tak, ten ;))
Agata says:
cieszę się, że tu trafiłeś, i że wypróbowałeś :)
Mmellron says:
Agatko, przetestowałam ten przepis zanim z żurawiny zrobiłam nalewkę! Jest moc!