Crumble z jabłkami i żurawiną

Nie mogłam się oprzeć przed zakupem, kiedy w moim ulubionym warzywniaku zobaczyłam świeżą żurawinę. Å»urawina jest kwaśna, zatem postanowiłam ją osłodzić kruszonką i jabłkami. W ten oto sposób powstało crumble z jabłkami i żurawiną, czyli ekspresowy deser.

Crumble z jabłkami i żurawiną

Składniki:

  • 1 duże jabłko lub 2 małe
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżeczki cukru
  • kruszonka (ok. łyżka masła, łyżka cukru, 1 łyżki mąki)

Å»urawinie sprzyja przymrożenie, więc dobrze ją włożyć do zamrażarki na 2-3 doby (ja nie mroziłam, ale zrobiłam już zapasy na zimę). Jabłka pokroić w kostkę, wymieszać z żurawiną i cukrem. Kokilki wysmarować masłem, włożyć owoce. Całość posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać, aż wierzch się zarumieni.

Crumble z jabłkami i żurawiną

Crumble z jabłkami i żurawiną

żurawina


Desery
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Bartek says:

    Agato, przez przypadek trafiłem na tę stronę z przepisem i po zobaczeniu zdjęć pomyślałem, że muszę spróbować zrobić taką pyszność żonie ;)

    Wyszło co prawda nie tak jak na obrazku, ale na pewno równie smacznie :)

    Dzięki!

    Bartek Olchówka (tak, ten ;))