Są takie desery, które wyśmienicie smakują o każdej porze roku. By nie znudziły się, wystarczy je do niej po prostu dostosować. Jesienią z niekłamaną przyjemnością wracam do klasycznej polskiej szarlotki. Takiej, w której dominują przyprawy korzenne. Tutaj z pachnącym cynamonem  i włoskimi orzechami. Przepis na tę najpopularniejszą, klasyczną z rodzynkami stworzył francuski cukiernik dla swojego szefa. Tę znalazłam na niezawodnym słodkim blogu mojewypieki.

Składniki:

  • 1,2 kg jabÅ‚ek
  • szklanka mÄ…ki pszennej
  • szklanka mÄ…ki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 gram masÅ‚a
  • 5 jajek
  • Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gram orzechów wÅ‚oskich
  • 4 Å‚yżki cynanamonu
  • 2 Å‚yżki cukru pudru

Jajka ubić na puszystÄ… masÄ™, pod koniec stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. MÄ…kÄ™ przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodać do masy jajecznej, lekko ubić. Na koÅ„cu dodać miÄ™kkie masÅ‚o. BlachÄ™ o wielkoÅ›ci 22×30 cm wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. JabÅ‚ka pokroić w kostkÄ™ i skropić cytrynÄ…, żeby nie Å›ciemniaÅ‚y. WyÅ‚ożyć na ciasto.

Obficie posypać cynamonem, na wierzchu ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 200 stopni przez 45 minut.

Szarlotkę przed podaniem posypać przesianym cukrem pudrem.


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze