Są takie desery, które wyśmienicie smakują o każdej porze roku. By nie znudziły się, wystarczy je do niej po prostu dostosować. Jesienią z niekłamaną przyjemnością wracam do klasycznej polskiej szarlotki. Takiej, w której dominują przyprawy korzenne. Tutaj z pachnącym cynamonem  i włoskimi orzechami. Przepis na tę najpopularniejszą, klasyczną z rodzynkami stworzył francuski cukiernik dla swojego szefa. Tę znalazłam na niezawodnym słodkim blogu mojewypieki.

Składniki:

  • 1,2 kg jabłek
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 gram masła
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 4 łyżki cynanamonu
  • 2 łyżki cukru pudru

Jajka ubić na puszystą masę, pod koniec stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodać do masy jajecznej, lekko ubić. Na końcu dodać miękkie masło. Blachę o wielkości 22×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Jabłka pokroić w kostkę i skropić cytryną, żeby nie ściemniały. Wyłożyć na ciasto.

Obficie posypać cynamonem, na wierzchu ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 200 stopni przez 45 minut.

Szarlotkę przed podaniem posypać przesianym cukrem pudrem.


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected