To już ostatnie chwile, gdy w kuchni można wykorzystać świeże maliny. Potem nastąpi wymuszona cyklem natury długa przerwa. W mojej lodówce jest wprawdzie  kilkanaście zamrożonych woreczków z tymi owocami, ale niestety do takich deserów się nie nadają. Dlatego jeszcze przed tym niepożądanym pożegnaniem, proponuję świeże słodkie maliny na kruchym maślanym cieście.

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mÄ…ki
  • pół kostki masÅ‚a (ok 100 gram)
  • kilka Å‚yżek wody ( w zależnoÅ›ci od tego, czy bÄ™dzie siÄ™ kleiÅ‚o)

krem:

  • maÅ‚a Å›mietana 30%
  • 3 Å‚yżki cukru pudru
  • ser mascarpone
  • pół cytryny
  • pół szklanki pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • 2 szklanki Å›wieżych malin
  • miÄ™ta do dekoracji

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować, przełożyć na formę do tarty wysmarowaną masłem, ponakłuwać i piec 180% przez 15-20 minut. Do zarumienienia ciasta. Po wyjęciu z piekarnika, wystudzić.

krem:

śmietanę ubić, wymieszać z serem i cukrem pudrem. Dodać kilka kropli cytryny. Krem schłodzić w lodówce, a potem wyłożyć na tartę.

Na kremie poukładać maliny, posypać cukrem pudrem i płatkami migdałów.

Udekorować listkami mięty.


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze