Tarta z lemon curd to zostawienie słodkiej bezy i kwaskowatego kremu. W moim domu cieszy się większym powodzeniem niż tradycyjne bardzo słodkie mazurki. Robię ją przede wszystkim wówczas, gdy zostają mi żółtka z białej pavlovej. Zwykle zamieniam je w pyszny lemon curd, na bazie którego tworzę kolejne słodkości. W ten sposób nic się nie marnuje, wręcz przeciwnie – z przyjemnością się konsumuje. Jeśli nie macie czasu lub chęci robić samemu lemon curd, możecie użyć gotowy.
Domowy lemon curd możecie wykorzystać tez do obłędnego semifredo z malinami.
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka mąki (150g)
- 100g masła
- 1 żółtko (lub 40ml śmietany)
- 1 łyżka cukru pudru
- lemon curd – jeden słoiczek, ok. 4 łyżki
beza:
- 2 duże białka
- 100g cukru
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto (rękoma lub mikserem), zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni,
- Podłużną formę na ciasto ( 12×33 lub okrągłą o średnicy ok.22 cm) wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim foremkę. Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto. Piecz 20 minut z kulkami, po czym je ściągnij (razem z papierem) i piecz jeszcze 5 minut. Ostudź.
- Ubij białka na sztywno i partiami dodawaj cukier.
- Na ostudzone ciasto rozsmaruj lemon curd i nałóż bezę (łyżkę lub za pomocą szprycy).
- Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 minut, aż beza z wierzchu będzie chrupiąca.
- Tartę z lemon curd i bezą podawaj po schłodzeniu w lodówce (ok. 2 godziny).
7 komentarzy
Aneta says:
To musi być pyszne! Uwielbiam tego typu ciasta :)
Kasia says:
Lemon curd należy dać do ciasta? Ile to jest słoiczek?
Agata says:
Lemon curd należy dać na podpieczony, ostudzony spód (punkt 5 w przepisie). Słoiczek ok. 300g, wystarczy zrobić połowę z tego przepisu na lemon curd
Kalina says:
A gdzie dostać lemon curd? Uwielbiam ten deser, ale krem to w proszku z USA mi ciotka wysyła.
Agata says:
np. w Piotrze i Pawle, a także w hipermarketach. Polecam jednak zrobić samemu, prosto, smacznie i o wiele taniej: http://www.kuchniawformie.pl/2013/07/klasyczny-lemon-curd/
Martyna says:
Beza z lemon curd to moje ulubione połączenie. Jeszcze na kruchym spodzie <3
Agata says:
to tez mój faworyt :)