Tarta z lemon curd i bezą

Tarta z lemon curd to zostawienie słodkiej bezy i kwaskowatego kremu.  W moim domu cieszy się większym powodzeniem niż tradycyjne bardzo słodkie mazurki. Robię ją przede wszystkim wówczas, gdy zostają mi żółtka z białej pavlovej. Zwykle zamieniam je w pyszny lemon curd, na bazie którego tworzę kolejne słodkości. W ten sposób nic się nie marnuje, wręcz przeciwnie – z przyjemnością się konsumuje. Jeśli nie macie czasu lub chęci robić samemu lemon curd, możecie użyć gotowy.

Tarta z lemon curd i bezą

Domowy lemon curd możecie wykorzystać tez do obłędnego semifredo z malinami.

lemon curd

Składniki:

ciasto:

  • 1 szklanka mąki (150g)
  • 100g masła
  • 1 żółtko (lub 40ml śmietany)
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • lemon curd – jeden słoiczek, ok. 4 łyżki

beza:

  • 2 duże białka
  • 100g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto (rękoma lub mikserem), zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni,
  3. Podłużną formę na ciasto ( 12×33 lub okrągłą o średnicy ok.22 cm) wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim foremkę. Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchą fasolę, aby obciążyć ciasto. Piecz 20 minut z kulkami, po czym je ściągnij (razem z papierem) i piecz jeszcze 5 minut. Ostudź.
  4. Ubij białka na sztywno i partiami dodawaj cukier.
  5. Na ostudzone ciasto rozsmaruj lemon curd i nałóż bezę (łyżkę lub za pomocą szprycy).
  6. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 minut, aż beza z wierzchu będzie chrupiąca.
  7. Tartę z lemon curd i bezą podawaj po schłodzeniu w lodówce (ok. 2 godziny).

Tarta z lemon curd i bezą

Tarta z lemon curd i bezą

Zapisz

Zapisz

Zapisz


CiastaPrzepisyWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy