Tarta z lemon curd i bezÄ…

Tarta z lemon curd to zostawienie sÅ‚odkiej bezy i kwaskowatego kremu.  W moim domu cieszy siÄ™ wiÄ™kszym powodzeniem niż tradycyjne bardzo sÅ‚odkie mazurki. RobiÄ™ jÄ… przede wszystkim wówczas, gdy zostajÄ… mi żółtka z biaÅ‚ej pavlovej. Zwykle zamieniam je w pyszny lemon curd, na bazie którego tworzÄ™ kolejne sÅ‚odkoÅ›ci. W ten sposób nic siÄ™ nie marnuje, wrÄ™cz przeciwnie – z przyjemnoÅ›ciÄ… siÄ™ konsumuje. JeÅ›li nie macie czasu lub chÄ™ci robić samemu lemon curd, możecie użyć gotowy.

Tarta z lemon curd i bezÄ…

Domowy lemon curd możecie wykorzystać tez do obłędnego semifredo z malinami.

lemon curd

Składniki:

ciasto:

  • 1 szklanka mÄ…ki (150g)
  • 100g masÅ‚a
  • 1 żółtko (lub 40ml Å›mietany)
  • 1 Å‚yżka cukru pudru

 

  • lemon curd – jeden sÅ‚oiczek, ok. 4 Å‚yżki

beza:

  • 2 duże biaÅ‚ka
  • 100g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto (rękoma lub mikserem), zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni,
  3. PodÅ‚użnÄ… formÄ™ na ciasto ( 12×33 lub okrÄ…głą o Å›rednicy ok.22 cm) wysmaruj masÅ‚em. Ciasto rozwaÅ‚kuj i wyklej nim foremkÄ™. Na ciasto połóż papier do pieczenia i wysyp na niego kulki ceramiczne lub suchÄ… fasolÄ™, aby obciążyć ciasto. Piecz 20 minut z kulkami, po czym je Å›ciÄ…gnij (razem z papierem) i piecz jeszcze 5 minut. Ostudź.
  4. Ubij białka na sztywno i partiami dodawaj cukier.
  5. Na ostudzone ciasto rozsmaruj lemon curd i nałóż bezę (łyżkę lub za pomocą szprycy).
  6. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 minut, aż beza z wierzchu będzie chrupiąca.
  7. Tartę z lemon curd i bezą podawaj po schłodzeniu w lodówce (ok. 2 godziny).

Tarta z lemon curd i bezÄ…

Tarta z lemon curd i bezÄ…

Zapisz

Zapisz

Zapisz


CiastaPrzepisyWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy