W moim ulubionym warzywniaku poza dynią pospolitą, hokkaido, makaronową pojawiła się dynia słoneczna o jasnym, zwartym miąższu. Åudziłam się, że może będzie bezpestkowa, jednak nic z tego. Niewiele myśląc wydrążyłam środek plasterków, uzupełniłam ulubionym kozim serem i zapiekłam. Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że uwielbiam dynię!
Składniki:
- dynia o podłużnym kształcie (u mnie dynia słoneczna)
- ser kozi – rolada
- pestki dyni
- mieszanka sałat
- oliwa
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Dynię obrać, pokroić w plastry. Wydrążyć gniazdo nasienne. Krążki dyni posolić i piec w nagrzanym do 200 stopniu piekarniku przez ok. 15 minut aż lekko zmiękną. W środek każdego krążka dać plasterek rolady koziej i zapiekać do rozpuszczenia. Pieczoną dynię z kozim serem podawać na liściach ulubionej sałaty, posypać prażonymi pestkami dyni.Całość skropić oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
2 komentarze
krewimleko says:
Cudowne połączenie i cudownie sfotografowane:)
Magda says:
Świetne połączenie :) Będzie jutro taki obiadek :) Dzięki!