Aromat ziół wydobywający się z piekarnika sprawia, że często piekę tak dynie. Wierzch posypuję dowolnym serem, który akurat jest w lodówce. Z tego tez powodu przepis jest mało precyzyjny, pozwala na dużą dowolność. Każda wersja będzie równie dobra.
Składniki:
- kawałek dyni
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- zioła (rozmaryn, bazylia, tymianek)
- ser owczy (ok. 3 łyżki startego sera)
- gorgonzola (ok. 1 łyżki)
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dynię obrać, pokroić w kostkę (ok. 1,5×1,5 cm). Do żaroodpornego naczynia nalać łyżkę oliwy, wrzucić pokrojoną dynie. Całość posypać ziołami, dodać całe ząbki czosnku i skropić oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25 minut, az dynia będzie miękka, ale nie rozwalająca się.
Wierzch posypać startym owczym serem oraz pokrojona gorgonzolą. Ser momentalnie rozpuści się na upieczonej dyni.
Można podawać z bagietką (wówczas pyszna jest maczana bagietka w wytworzonej ziołowej oliwie).