
Aromat ziół wydobywający się z piekarnika sprawia, że często piekę tak dynie. Wierzch posypuję dowolnym serem, który akurat jest w lodówce. Z tego tez powodu przepis jest mało precyzyjny, pozwala na dużą dowolność. Każda wersja będzie równie dobra.
Składniki:
- kawałek dyni
- 2-3 zÄ…bki czosnku
-  2-3 łyżki oliwy
- zioła (rozmaryn, bazylia, tymianek)
- ser owczy (ok. 3 łyżki startego sera)
- gorgonzola (ok. 1 łyżki)
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. DyniÄ™ obrać, pokroić w kostkÄ™ (ok. 1,5×1,5 cm). Do żaroodpornego naczynia nalać Å‚yżkÄ™ oliwy, wrzucić pokrojonÄ… dynie. CaÅ‚ość posypać zioÅ‚ami, dodać caÅ‚e zÄ…bki czosnku i skropić oliwÄ…. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25 minut, az dynia bÄ™dzie miÄ™kka, ale nie rozwalajÄ…ca siÄ™.
Wierzch posypać startym owczym serem oraz pokrojona gorgonzolą. Ser momentalnie rozpuści się na upieczonej dyni.
Można podawać z bagietką (wówczas pyszna jest maczana bagietka w wytworzonej ziołowej oliwie).