Placki z dyni to kolejna tegoroczna kombinacja na danie z dyni. Placki robi się szybko, a ponieważ są smażone na oliwie a nie na głębokim oleju, są w miarę lekkie i bardzo smaczne.
Składniki:
- 40 dag startej dyni o suchym miąższu (np. hokkaido)
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- kilka łyżek oliwy do smażenia
Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko, przyprawy (można dodać kilka posiekanych listków szałwii), mąkę i wszystko wymieszać (jeśli dynia jest bardziej wilgotna, należy dodać więcej mąki). Rozgrzać oliwę i nakładać łyżką masę. Smażyć placki po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą lekko rumiane, odsączyć na ręczniku papierowym.
Placki z dyni podawać z dipem curry (jogurt naturalny wymieszany z solą i mieszanką curry).
1 Response
Joanna says:
placki są wspaniałe!!! zmodyfikowałam ciut i dodałam siemie lniane :)) podałam z jogurtem naturalnym,szczypiorkiem i cytrynką…pycha!!!