placki z dyni

Placki z dyni to kolejna tegoroczna kombinacja na danie z dyni. Placki robi się szybko, a ponieważ są smażone na oliwie a nie na głębokim oleju, są w miarę lekkie i bardzo smaczne.

placki z dyni

Składniki:

  • 40 dag startej dyni o suchym miąższu (np. hokkaido)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oliwy do smażenia

Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko, przyprawy (można dodać kilka posiekanych listków szałwii), mąkę  i wszystko wymieszać (jeśli dynia jest bardziej wilgotna, należy dodać więcej mąki). Rozgrzać oliwę i nakładać łyżką masę. Smażyć placki po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą lekko rumiane, odsączyć na ręczniku papierowym.

Placki z dyni podawać z dipem curry (jogurt naturalny wymieszany z solą i mieszanką curry).

Zobacz inne przepisy z dyni

placki z dyni

placki z dyni


Dania głównePrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    1 Response

  1. Joanna says:

    placki są wspaniałe!!! zmodyfikowałam ciut i dodałam siemie lniane :)) podałam z jogurtem naturalnym,szczypiorkiem i cytrynką…pycha!!!