W ramach Festiwalu Dyni proponuję szaszłyki z dyni. Wcześniej zamarynowana dynia ma ciekawy smak, który bardzo dobrze komponuje się z pomidorkami koktajlowymi i szynką. Szaszłyki z dyni w połączeniu z sałatą i parmezanem mogą stanowić danie główne, zaś serwowane samodzielnie są ciekawą przystawką.
Składniki:
- kawałek dyni
- pomidorki koktajlowe (3 sztuki na jeden szaszłyk)
- szynka szwarcwaldzka lub parmeńska (3 sztuki na jeden szaszłyk)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Dynię pokroić w grubą kostkę ( ok 2,5-3cm). Oliwę wymieszać z octem, przeciśniętym czosnkiem i zamarynować w tym dynię przez co najmniej pół godziny.
Patyczki do szaszłyków wymoczyć w wodzie i nakłuwać naprzemiennie dynię, poskładany w kwadrat plaster szynki, pomidorki. Szaszłyki wyłożyć na papier do pieczenia i piec w 200 stopniach w piekarniku na górnej półce na opcji grill ok. 10 minut z każdej strony.
Szaszłyki z dyni podawać na liściach sałaty, posypane parmezanem.
1 Response
asieja says:
pysznie jesienna kolorystyka.