szaszłyki z dyni

W ramach Festiwalu Dyni proponuję szaszłyki z dyni. Wcześniej zamarynowana dynia ma ciekawy smak, który bardzo dobrze komponuje się z pomidorkami koktajlowymi i szynką. Szaszłyki z dyni w połączeniu z sałatą i parmezanem mogą stanowić danie główne, zaś serwowane samodzielnie są ciekawą przystawką.

 

szaszłyki z dyni

Składniki:

  • kawałek dyni
  • pomidorki koktajlowe (3 sztuki na jeden szaszłyk)
  • szynka szwarcwaldzka lub parmeńska (3 sztuki na jeden szaszłyk)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Dynię pokroić w grubą kostkę ( ok 2,5-3cm). Oliwę wymieszać z octem, przeciśniętym czosnkiem i zamarynować w tym dynię przez co najmniej pół godziny.

Patyczki do szaszłyków wymoczyć w wodzie i nakłuwać naprzemiennie dynię, poskładany w kwadrat plaster szynki, pomidorki. Szaszłyki wyłożyć na papier do pieczenia i piec w 200 stopniach w piekarniku na górnej półce na opcji grill ok. 10 minut z każdej strony.

Szaszłyki z dyni podawać na liściach sałaty, posypane parmezanem.

Zobacz inne przepisy z dyni

 

szaszłyki z dyni

szaszłyki z dyni

szaszłyki z dyni


Dania głównePrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    1 Response