tagliatelle z dynią i serem pleśniowym

To już chyba można nazwać nałogiem. Jak myślę ostatnio o jedzeniu, to myślę o dyni i kolejnych jej odsłonach. Mam wrażenie, że przede mną nadal jest cała karta dań do wypróbowania. Dlatego na obiad zrobiłam znowu dynię – tym razem tagliatelle z dynią z serem pleśniowym. Smak nie do odgadnięcia, słodką nutę dyni doskonale przełamuje ser pleśniowy.

tagliatelle z dynią i serem pleśniowym

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 400g pokrojonego w kostkę miąższy dyni (u mnie hokkaido)
  • 1 cebula
  • szczypta papryki (ok. 1/5-1/4 łyżeczki)
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • ok. 75ml wody
  • 4-6 listków świeżej szałwii
  • 80-100g sera pleśniowego (typu gorgonzola, lazur, rokpol)
  • słonecznik
  • 6-7 gniazd makaronu tagliatelle

Cebulę pokroić drobno w kostkę. Oliwę rozgrzać w rondlu i przesmażyć do miękkości cebulę, na koniec dodać paprykę (najlepiej wędzoną, ale można dać słodką, jak ktoś lubi ostre dania, można dodać trochę chili). Dodać masło, pokrojoną dynię, zamieszać, pogotować ok. 1 minutę. Wlać wodę, przykryć rondel pokrywką i dusić ok. 10 minut, aż dynie będzie miękka, ale nie będzie rozgotowana. Lekko posolić (ser jest słony), popieprzyć, posypać połową posiekanej szałwii i wymieszać.

Ugotować makaron. Odlać filiżankę wody z gotowania makarony, a resztę odcedzić. Makaron wymieszać z dynią, dodać uprażony na suchej patelni słonecznik. Jeśli sosu jest za mało, dolać wodę z gotowania makaronu.

Ser pokroić w drobną kosteczkę lub pokruszyć (w zależności od rodzaju sera). Tagliatelle z dynią nałożyć na talerze, posypać serem oraz pozostałą posiekaną szałwią.

Zobacz inne przepisy z dyni

tagliatelle z dynią i serem pleśniowym

tagliatelle z dynią i serem pleśniowym

 

tagliatelle z dynią i serem pleśniowym

 



Dania główne
Author: Agata

Get Connected

    1 Response

  1. radzio says:

    wygląda bardzo smakowicie: słodkawa dynia, ostry i zdecydowany smak sera i szałwia w kontrze do wszystkiego a wszystko z makaronem, który chłonie wszystkie dobre smaki. mniam.