Jestem absolutną fanką kremów, najchętniej miskowałabym wszystkie zupy. Brokułowa należy do tych, które dają możliwość rozmaitych kompozycji. Samo warzywo jest dla mnie nieco mdłe, ale wzbogacone o ostry smak gorgonzoli, tworzy sycącą przystawkę. Krem doprawiony posiekaną zieloną pietruszką i kolendrą powstaje błyskawicznie.
Składniki:
- brokuł świeży lub paczka mrożonych
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- pęczek pietruszki zielonej
- garść świeżej kolendry
- 100 gram gorgonzoli
- pieprz, sól
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
Brokuły podzielić na różyczki, włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, dodać przekrojoną cebulę oraz czosnek. Ugotować warzywa do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną pietruszkę i kolendrę. Zmiksować na gładką masę. Gorgonozlę pokroić na kawałki i wrzucić do zupy. Wymieszać tak by ser się rozpuścił. Dodać sos sojowy. Zagotować. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi każdą porcję kremu. Można udekorować kolendrą albo balsamico.
Krem dobrze smakuje też z grzankami.