Brakuje mi soczystych warzyw jesienią, jednak pokornie, zgodnie z kalendarzem, wykorzystuję w kuchni, to co natura ma do zaoferowania. Zamiast słodkich malinowych pomidorów wrzucam do sałatki brokuły i kalafior. Różyczki tak różne kolorystycznie tworzą atrakcyjną dla oka kompozycję i przede wszystkim dodają pożądanej o tej porze roku energii. Wracam do tej sałatki z przyjemnością i traktuję ją często jako danie główne. Warzywa sycą na długo, muśnięte jogurtem i płatkami migdałów smakują wybornie, więc gdy już przygotuję kalafior i brokuły w tej wersji, zastanawiam się, dlaczego tak rzadko:)

sałatka z brokułów i kalafiora

Warzywa w tej saÅ‚atce, dziÄ™ki temu, że sÄ… zaledwie sparzone albo ugotowane na parze oddajÄ… wszystko, co majÄ… w sobie najlepszego. Czuć ich prawdziwy smak, barbarzyÅ„stwem byÅ‚oby sponiewieranie go niepotrzebnymi dodatkami, takimi, jak sól. Przepis ten polecamy wiÄ™c Å›miaÅ‚o w akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli. SÅ‚ona wystarczajÄ…co jest feta, wyrazu dodaje warzywom czosnek, jogurt aksamitnie to wszystko łączy, sÅ‚odkie migdaÅ‚y sÄ… delikatnÄ… kropkÄ… nad i, na sól miejsca nie ma absolutnie. Sól zresztÄ… wszystko, by popsuÅ‚a, zdominowaÅ‚a charakter i warzyw i niewinnej bazylii. Bez niej spróbujcie odkryć zupeÅ‚nie inny wymiar smakowej przyjemnoÅ›ci. A gdy bÄ™dzie Wam maÅ‚o zerknijcie na inne nasze przepisy z  akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli.

sałatka z brokuła i kalafiora

 

Składniki:

  • główka ( niezbyt duża) brokuÅ‚a
  • główka niewielkiego kalafiora
  • ser feta
  • zÄ…bek czosnku
  • duży jogurt naturalny
  • garść Å›wieżej bazylii albo tymianku
  • 1/3 szklanki pÅ‚atków migdaÅ‚owych

Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, w garnku zagotować wodę, wrzucić najpierw kalafior i gotować około 5 minut. Odcedzić, do wody wsypać brokuły, gotować 3-4 minuty, tylko tak, by brokuły się sparzyły.(Można także ugotować je na parze) Warzywa odcedzić. Przestudzić. Zimne przełożyć do miski, brokuły i kalafior wymieszać. Czosnek rozdrobnić, zioła posiekać, ser pokroić, dodać jogurt i wymieszać sos. Sosem zalać warzywa. Płatki migdałowe uprażyć na patelni.  Posypać nimi sałatkę. Podawać z grzanką.

sałatka z brokułów i kalafiora

sałatka z brokułów i kalafiora

 


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPolecamyPrzepisySałatki
Author: Sylwia

Get Connected