Swoje pierwsze ciasto marchewkowe zrobiłam w liceum. Debiut się nie udał, zamiast pulchnego, aromatycznego ciasta, które widziałam na zdjęciu w książce dla wegetarian, wyszedł gorzki zakalec, którego było mi żal, bo z poświęceniem ścierałam do niego marchew. Rozczarowana bardzo długo nie podejmowałam kolejnej próby, skreślając marchewkę jako podstawowy składnik deseru. Ale w Londynie niechcący zakochałam się marchewkowym torcie, który odkryli moi koledzy. Kupowany  zawsze w tym samym sklepie, miał kremową wartwę lukru i mnóstwo cukru. Można go było jeść bez opamiętania. Nigdy nie przegrywał z czekoladowym, który stał na półce obok. Smak tych muffinek jest taki, jak londyńskiego ciasta. Ma tylko zmiejszoną dawkę cukru i zwiększoną korzennych przypraw. Marchewkowy deser jest na mojej obowiązkowej jesiennej liście wypieków.

Składniki:

  • 2 szklanki tartej marchewki
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru – najlepiej brązowego
  • 1, 5  szklanki mąki
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki cynamonu
  •  łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeka sody oczyszczonej
  • łyżka esencji waniliowej

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka rozmącić widelcem, dodać olej, cukier, sok z pomarańczy, skórkę  i aromat waniliowy. Dobrze wymieszać i do masy dodać marchewkę.  W drugiej misce połączyć mąkę z pozostałymi sypkimi składnikami. Potem połączyć obie masy. Formę do mufinek wyłożyć papilotkami i każdą z nich napełnić do 3/4 wielkości. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Lukier pomarańczowy:

  • sok z jednej pomarańczy
  • 4 łyżki cukru pudru

Sok wymieszać z cukrem, aż powstanie gładka masa. Udekorować nią każdą z babeczek. Wierzch można obsypać skórą pomarańczową.

Babeczki najlepsze są, gdy lukier całkowicie zaschnie na nich.

I tyle zostaje:)


MuffinkiPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze

    • Sylwia says:

      Smakują idealnie!Pyszne są też z klasyczną polewą do ciasta marchewkowego – szklanka cukru pudru, 4 łyżki kremowego sereka (philadelphia) i 2 łyżki masła. Wymieszać na gładką masę i schłodzić w lodówce.

  1. Magda says:

    Muffinki marchewkowe genialne!!! Dzisiaj zrobiłam i nie wiem czy się powstrzymam przed zjedzeniem wszystkich Dziekuje za swietny przepis!