Po raz pierwszy udało mi się kupić dynię butternut. Miałam na nią kilka pomysłów, nie wiedziałam od czego zacząć, zatem dynia leżała i czekała. Do momentu, aż odwiedziła mnie przyjaciółka ze Stanów. Zobaczyła u mnie w kuchni tą dynię i podsunęła mi właśnie ten przepis. Przy okazji spróbowałam po raz pierwszy zrobić risotto w nietradycyjny sposób. Pieczone risotto z dynią to od tej pory mój risottowy faworyt!
Składniki (na 4 duże porcje):
- 4 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała ostra papryczka
- 2 szklanki ryżu arborio
- 1 dynia butternut, ok. 70 dag
- 3,5 szklanki bulionu
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- kilka posiekanych liści szałwii
- 1/8 łyżeczki szafranu
- starty parmezan
- płatki migdałów
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Na łyżce masła przesmażyć drobno posiekany ząbek czosnku, dodać dynię i dusić pod przykryciem do miękkości ale tak, żeby dynia nie rozgotowała się (ok. 15 minut). Posolić, dodać posiekaną szałwię.
Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać pozostałe masło i dusić na nim cebulę do miękkości (ok. 9 minut) oraz paprykę. Dodać ryż, wszystko chwilę zamieszać, aby ryż pokrył się masłem, dodać drobno posiekane 2 ząbki czosnku, szafran oraz przygotowana dynię. Całość zalać winem i wymieszać.
Ryż z dynią dać do żaroodpornego naczynia. Wierzch zalać bulionem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut, aż ryż wchłonie cały bulion. Wówczas potrawa jest gotowa.
Pieczone risotto podawać od razu, posypane parmezanem i płatkami migdałowymi.
Zobacz inne przepisy z dyni
Przepis pochodzi z książki „The America’s Test Kitchen Family Cookbook”
1 Response
Marta says:
Bardzo sie ciesze, ze Ci smakowalo :)