placuszki serowe

Te placuszki serowe są niezwykle delikatne i puszyste. Świetnie nadają się zarówno na śniadanie, jak i na deser. Smakują nie tylko dzieciom :)

placuszki serowe


Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego (bez dodatków, bez aromatów)
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii(jeśli nie posiadacie, zamiast cukru dajcie cukier waniliowy)
  • 35g mąki
  • 70g owoców leśnych (użyłam zamrożonych)
  • syrop klonowy lub cukier puder

Owoce zmiksować, można dosłodzić. Jeśli używamy mrożonych, to najpierw je trochę odmrozić.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę, dodać mąkę , serek i zmiksować, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji. Białka ubić na sztywno i po łyżce dodawać do masy żółtkowej – mieszać łyżką.

Rozgrzać patelnię teflonową. Zmniejszyć ogień, nakładać łyżką ciasto i smażyć przez chwilę z obu stron na suchej patelni.

Podawać z musem z owoców lub z syropem klonowym. Równie smaczne są posypane cukrem pudrem.

placuszki serowe

 

Placuszki serowe

Placuszki serowe

Przepis inspirowany przepisem Nigelli


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected