pierniki na choinkę

Próbowałam wiele przepisów, jednak z tego wychodzą najcieńsze, bez odkształceń. Czyli idealne pierniki na choinkę. Są twarde, można je oczywiście jeść, jednak zwykle ozdabiam je sporą ilością   lukru, zatem dla mnie są one niezjadliwe (bez lukru są smaczne :) ).

Jeśli chcecie przygotować je do jedzenia, użyjcie masła zamiast margaryny i prawdziwego miodu, zamiast sztucznego.

pierniki na choinkę

Polukrowane pierniczki na choinkę idealnie zdobią choinkę, stroiki oraz prezenty wigilijne.

Pierniczki na choinkę

Składniki

  • 1 szklanka sztucznego miodu (lub prawdziwy miód, jeśli chcecie zrobić pierniczki do jedzenia)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g margaryny (lub masła, jeśli chcecie przygotować pierniczki do jedzenia)
  • 1/2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3-4 szklanki mąki
  • ew. 1 jajko (jeśli ciasto jest za sypkie) – ja nie daję

W rondelku rozpuścić margarynę, miód, cukier i przyprawy. Pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, dodać sodę i wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto (można za pomocą miksera) – można pozostawić na noc w lodówce. Ciasto b. cienko wałkować i wycinać dowolne wzory. Za pomocą słomki do napojów zrobić dziurki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec na papierze do pieczenia ok. 5-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.

Pierniki można upiec dużo prędzej i przechowywać np. w kartonowych pudelkach.

Zobacz, jak przygotować lukier i jak w prosty sposób polukrować dekoracyjnie pierniczki.

pierniki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

pierniki na choinkę

Przepis pochodzi stąd


Boże NarodzenieCiasteczka
Author: Agata

Get Connected

    93 komentarze

  1. monika says:

    Super pierniki !!!! dokkladnie takie jak na zdjeciach. W smaku cudowne, mozna je jesc od razu – nie polamia zebow. Dziekuje za przepis :) Wesolych Swiat !!! :)))

  2. Estragonka says:

    Chciałabym bardzo wiedzieć gdzie kupiłaś takie śliczne foremki do ciasteczek? Są po prostu cudowne! Byłabym wdzięczna o info na maila :)

  3. Agata says:

    Zbieranie foremek to mój kilkuletni nałóg, więc kupuję, jak tylko zobaczę ciekawy kształt. Głównie allegro, tortownia.pl, ale też lidl, home&you, czasem prezent od przyjaciółki z USA.

  4. Gogan says:

    Jutro z maluchem bedziemy wyprobowywac przepis :) masz moze jakies rady skad wziac barwiniki do lukru? Gotowe do kupienia maja ograniczona ilosc dostepnych kolorów a nam zalezy na takich jak np. niebieski ktorego kupic raczej nie mozna :/ Widzialam ze sa najrozniejsze na allegro ale niestety nie mamy czasu czekac na zamowienie :( jakies pomysly?

    • Sylwia says:

      Dr Oetker ma niebieski kolor w świątecznej palecie, która do kupienia jest w większości hipermarketów za niecałe 10 złotych. W pudełku są 4 kolory, ale można je mieszać i wtedy uzyska się kolejny kolor : czerwony plus niebieski=fiolotowy, czerwony plus żółty= pomarańczowy, żółty plus niebieski = zielony, czerwony plus biały= różowy. Z naturalnych barwników – sok z buraka zabarwi lukier na różowo, podobnie granat, żółty będzie po dodaniu kurkumy, brązowy po dodaniu kakao. Tylko te naturlane kolory wychodzą nieco przyblakłe.

  5. Kimi says:

    Pierwszy raz piekłam pierniczki i zdecydowałam sie na ten przepis. Bałam sie że nie wyjdzie bo ciasto ciężko sie wyrabialo ale wyszły znakomicie! na choinke idealne, bo twarde, nie pękaja, nie trzeba ich smarować jajkiem:) Pozdrawiam!

    • Agata says:

      Tak, możesz użyć prawdziwego. Sztuczny miód powoduje, że są twardsze. Sztuczny miód jest dostępny np. w każdym hipermarkecie obok dżemów i miodów. Ja zawsze używam sztucznego, bowiem na dekoruję je taką ilością lukru, że wg mnie są niejadalne i po prostu szkoda mi dobrego miodu ;) Zawsze i tak znajdują się osoby, które sukcesywnie zjadają je z choinki – jak widać niektórym nie przeszkadza żadna ilość lukru ;)

  6. Sandra30012 says:

    Jeszcze jedno pytanko. Bo robie pierniczki dla rodziny. Czy z tego ciasta wyjdzie 200 pierniczków wielkości takiej jak bym wykrajała z kieliszka o średnicy 4 cm ?

    • Agata says:

      Myślę, że z tego przepisu wyjdzie 200 pierniczków o średnicy 4 cm. Nigdy w ten sposób nie odmierzałam, ale ciasta jest naprawdę dużo :)

    • Agata says:

      Jak najbardziej tak, u mnie czasem jest tydzień, bo piekę na raty ;) Wystarczy tylko później wyciągnąć, poczekać aż osiągnie temperaturę pokojową i można już działać :)

  7. Kamila says:

    Przepis jest świetny!
    Wyszło mi ponad 120 pierniczków, pysznych i chrupiących, gładkich jak w opisie. Cieszę się, ze go znalazłam. Pozdrawiam :)

  8. Ewa says:

    Witam !
    Pierniczki wyszły mi super !!! Tylko jak na mój piekarnik 8 min to za dużo. Wystarczyło 5 :)
    Pozdrawiam, dziękuje za super przepis i życzę Wesołych Świąt

  9. daria says:

    Cudowne! Łatwe i szybkie w robieniu. Zrobilam dzis z przypływu weny, schowalam do pudelka i blizej swiat zabiore sie za zdobienie. SUPER PRZEPIS!!! Polecam! Mi wyszlo ok 160 szt mieszane ksztalty i wielkosci.

  10. Joanna says:

    Przepis jest doskonały. Moje pytanie to – czy można je zrobić na miesiąc ( prawie) przed świętami. Chodzi ni o to czy do świąt zmiękną na tyle żeby były zjadliwe. Pozdrawiam. J

    • Agata says:

      Te pierniczki są z tych twardych, dlatego piekę je specjalnie na choinkę. Nie zmiękną szczególnie. Jeśli dasz prawdziwy miód i wytniesz grubsze pierniczki, będą bardziej miękkie, ale nie miękkie.
      Mięciutkie są (jeszcze nie jest na nie za późno) pierniki staropolskie.

  11. Mela says:

    Moje cistao też się kruszyło, więc dodałam jajko za podpowiedzią z komenatrza, potem było już ok. U mnie piekły się 5-6 minutek i wyszły ok:) Gładkie i nieodkształca się kształt. W sumie to moje pierwsze pierniki, jutro czas na ozdabianie:)

    • Agata says:

      kasia, można zastąpić margarynę masłem

      Mmmmm, sztuczny miód z kilku powodów:
      1) dzięki niemu pierniczki są twardsze, więc się „nie odgniatają”, idealne na choinkę
      2) miód naturalny traci swoje właściwości w temperaturze 40stopni, więc tym bardziej szkoda ;)

      Oczywiście możesz użyć prawdziwego, wyjdą na pewno :)

  12. Mmmmm says:

    Pierniki wyglądają pysznie. :) Ale dlaczego miód sztuczny? Tylko ze względów finansowych, czy naturalny się nie nadaje? (nie mam w domu sztucznego i nie chce mi się wychodzić ;p)

  13. Elwira says:

    Czy soda jest konieczna? Bo boję się, że spowoduje „pulchnienie” pierniczków, którego bardzo bym nie chciała :)

    • Agata says:

      Elwira, jaką grubość miały Twoje pierniczki? Jedyne co przychodzi mi na myśl, to właśnie to, że były za grubo rozwałkowane. Zawsze wychodzą mi cienkie, płaskie jak na zdjęciu.

  14. Elwira says:

    Próbowałam z różną grubością, łącznie z bardzo cienkimi. Za każdym razem było podobnie. A może to mąka? Jakiego typu używasz? Ja robiłam z poznańskiej, typ 500.

    • Agata says:

      Zwykle robię z tortowej, nie sądzę, że mąka ma znaczenie… Jeśli robiłaś cienkie, to nie wiem co może być przyczyną :(Piekę je chyba od 6 lat i zawsze cienkie. Właśnie zabieram się za pierwsza partię w tym roku

  15. Mela says:

    1 turę robiłam na choinkę (cienkie) w lodówce nie trzymałam ciasta w ogóle ,wyszły gładziutkie. Piekłam też 2 turę do jedzenia (grubsze), cisato trzymałam w lodówce cały dzień i wyszły też gładkie. Może wina napowietrzenia ciasta przez złe” urabianie”, coś kiedyś raz kucharz jakiś w tvn mówił.

  16. Asia says:

    W tym roku upiekłam pierniczki z tego przepisu i rzeczywiście wychodzą idealne-nareszcie trafiłam na dobry przepis!Dziękuję i życzę miłych świąt:)

  17. Anastazja says:

    Witam. Wlasnie robie te pierniki i wg mnie za dużo mąki. Cisto wogóle ze saba sie nie łaczy! Zaraz dodaje druga partie roztopionych skladników zobaczymy co wyjdzie!

  18. Anastazja says:

    Dodałam drugie tyle skladników (oprócz mąki) i jest super, pierniki świetne takie jak na zdjeciu. Bardzo polecam. Jajko by nic nie dało :)

  19. gość says:

    Zrobiłam pierniczki i jestem zawiedziona bardzo. Po wyjęciu z piekarnika były bardzo twarde i chrupiące (a przy tym pyszne). Wykrawałam cieniutkie pierniki i wydłużyłam czas pieczenia tak, że niektóre się spiekły aż za bardzo. Niestety następnego dnia pierniczki były już miękkie. Aktualnie spadają z choinki bo po prostu się kruszą :( Echhh a przez chwilę tak cudnie na niej wyglądały :(

    • Agata says:

      Używam zwykłej mąki tortowej, np. „królowa mąk tortowych”.
      Z tego przepisu wychodzą właśnie takie gładkie, idealne do dekorowania :)

  20. zotralinka says:

    W końcu wyszły gładkie, ale bardzo szybko zmiękły :( A jakiej margaryny używasz? Zastanawiam się, czy rodzaj tłuszczu może mieć tu znaczenie….

  21. Magda says:

    Mam pytanie, czy sztuczny miód jest konieczny?
    Jestem za granicą i chciałam zrobić już pierniki do domu, ale nigdzie nie mogę go znaleźć :(

    • Agata says:

      Sztuczny dlatego, bo dzięki temu pierniczki są twardsze. Jeśli nie masz, możesz użyć miodu naturalnego (który niestety straci swoje właściwości pod wpływem temperatury). Powodzenia!

    • Agata says:

      można spróbować, choć proponuję dać 1/2 szklanki miodu i 1 szklankę cukru. Miód (naturalny jak i sztuczny) ma inną konsystencję, dlatego warto go dać. Można go zamiast miodu sztucznego dać Golden Syrup.

  22. Marta says:

    Pierwszy raz będę robić pierniki na choinkę….a co z dziurką? kiedy ją robić? Zastanawiam się czy jak w upieczonych będę robić dziurkę to popękają? Kiedy najlepiej zrobić dziurę by przewlec tasiemką by mieć jak powiesić….

  23. ma.ko says:

    Właśnie upiekla sie pierwsza porcja m rozwalkowalam bardzo cienko i praktycznie takie pozostaly po upieczeniu. O to mi chodziło:) juz sa super twarde. Mam nadzieje ze szybko nue zmiekna. Wieczorwm jak synek zasnie bede piekla kolejna ture.

  24. Estera says:

    Rewelacja! Pierniczki wychodzą śliczne, gładkie, bez odkształceń i osobiście nie będę ich lukrowała bo same w sobie są po prostu ładne :). I są smaczne (:

  25. Renata says:

    szybkosc mięknięcia pierniczków zależy od stopnia wilgotnosci w pomieszczeniu oraz od długości pieczenia/lepiej piec dłużej ,pilnując jednakze żeby nie przypalić/

  26. Kasia says:

    Kiedy najlepiej je upiecz tak aby jak najdłużej pozostały twarde? Docelowo będą wisiały na choince i nie chciałabym, żeby spadały po 1 dniu :-(

  27. Kata says:

    Witam. Jestem pierwsza w tym roku z komentarzem. Przepis ciągle ba topie. Mam pytanie. Zrobiłam wszystko jak przepisie ale ciasto było tak rzadkie że musiałam dodać więcej mąki ale i tak jest rzadkie. Nie wiem jak innym moglo wyjść zbyt twarde. Szklanka miodu czyli ile. Na moją zwykła szklankę weszło 340g sztucznego miodu. Włożyła na noc do lodówki. Liczę że może to ciasto zgestnieje przez noc bo teraz walkowac na pewno się nie da.