Zwykle piekę kaczkę w całości z jabłkami i pomarańczami. Tym razem nie miałam cytrusów ani chętnych do pomocy w jedzeniu całej kaczki, więc wybór padł na pierś z kaczki z jabłkami, marynowaną w musztardzie. Musztarda podkreśliła smak, dzięki czemu kaczka zyskała na wyrazistości.
Składniki:
- pierś z kaczki
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu
- majeranek
- 1 łyżka masła
- jabłko
Pierś kaczki ponacinać w kratkę (po stronie skóry), natrzeć majerankiem. Musztardę wymieszać z oliwą, sosem sojowym i zamarynować w tym pierś przez min. 2 godziny.
Rozgrzać oliwę i smażyć z każdej strony przez ok. 5 minut, kładąc początkowo pierś skóra do dołu. po tym czasie zmniejszyć gaz, dodać masło i pokrojone w cząstki jabłka i dusić do miękkości przez ok. 20 minut. W czasie duszenia można podlać lekko wodą.
Pierś z kaczki podawać na sałacie i duszonych jabłkach.