Udka z kaczki pieczone z rozmarynem, pomarańczami i śliwkami

Udka z kaczki pieczone z rozmarynem, pomarańczami i śliwkami to proste danie, które robi się prawie same. Jeśli chcecie, możecie je przygotować prędzej i odgrzać, kiedy np. przyjdą goście. Udka mają chrupiąca skórkę i niewysuszone mięso. Podałam je z czatnejem z pigwy i żurawiny i ze śliwkami w korzennym sosie. Gościom bardzo smakowały (pobiły nawet rolady wołowe ;)), dlatego tym bardziej je Wam polecam :)

Udka z kaczki pieczone z rozmarynem, pomarańczami i śliwkami

Składniki:

  • 6 udek z kaczki
  • 12 gałązek rozmarynu
  • 6 śliwek suszonych
  • 1 duża pomarańcza
  • sól, pieprz

śliwki w sosie:

  • 1 puszka śliwek suszonych (kupiłam w Marks&Spencer)
  • szczypta mielonych goździków
  • 6 cienkich plastrów świeżego imbiru
  • 1 torebka herbaty earl grey

Sposób przygotowania:

  1. Udka umyj, osusz, posól i popieprz. Tak przygotowane zostawiłam na noc w lodówce, obłożone rozmarynem. Jeśli nie masz na to czasu, możesz użyć od razu.
  2. Pomarańczę wyszoruj i pokrój w 6 grubych plastrów.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Na suchej, zimnej patelni ułóż nogi z kaczki skórą do dołu, aby wytopił się z nich tłuszcz. Tłuszcz odlewaj do kubeczka podczas wytapiania. W ten sposób wytopisz z udek większość tłuszczu i sprawisz, że skórka będzie chrupiąca. Smaż, aż skórka lekko zbrązowieje. powtórz czynność z drugiej strony – tym razem zajmie to mniej czasu. Tłuszcz z kaczki zachowaj – możesz na nim smażyć inne potrawy.
  5. Jeśli masz dużą patelnię z pokrywką, którą możesz wstawić do piekarnika, to nie ma nic prostszego (tak zrobiłam, wykorzystałam do tego moją patelnię WOLL Saphiir Lite): wystarczy przełożyć udka, by były skórką do góry, delikatnie polać wytopionym tłuszczem,dodać rozmaryn, na każdym udku położyć po plastrze pomarańczy i suszonej śliwce. Przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika. Jeśli nie masz takiej patelni, możesz udka dać do rękawa do pieczenia. Pamiętaj, aby nakłuć rękaw w kilku miejscach.
  6. Udka z kaczki piecz 50 minut. Jeśli przygotowujesz udka wcześniej, możesz je później odgrzać na patelni.
  7. Przygotuj sos: sos ze śliwek przełóż do rondelka. Dodaj szczyptę mielonych goździków, torebkę herbaty earl grey i kilka plastrów imbiru. Gotuj, aż sos zgęstnieje (mój był gesty od razu, więc dodałam nieco wody ;)). Dodaj śliwki i wszystko razem zagotuj. Usuń torebkę herbaty i plasterki imbiru.
  8. Udka z kaczki podawaj na talerzu z plastrem pieczonej pomarańczy i śliwki oraz z chatnejem z pigwy i żurawiny sosem ze śliwek.

 

Udka z kaczki pieczone z rozmarynem, pomarańczami i śliwkami

Udka z kaczki pieczone z rozmarynem, pomarańczami i śliwkami


Przepisy
Author: Agata

Get Connected