śliwki w boczku

Åšliwki w boczku znane mi sÄ… od lat. Pomimo, że sÄ… popularne, wciąż potrafiÄ… zaskoczyć osoby, które dotÄ…d ich nie znaÅ‚y. MiÄ™kkość Å›liwek sprawia, że chÄ™tnie siÄ™ga siÄ™ po kolejne. Åšliwki można dodatkowo nadziać migdaÅ‚em, jednak zdecydowanie bardziej odpowiada mi wersja bez „pestki” w Å›rodku.

śliwki w boczku

 

Składniki:

  • 20 dag suszonych Å›liwek kalifornijskich (miÄ™kkich)
  • 20 dag plasterków wÄ™dzonego boczku
  • wykaÅ‚aczki

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Każdą śliwkę owinąć w plasterek boczku i spiąć wykałaczką. Ułożyćn na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na górnym poziomie ok. 12 minut z każdej strony przy opcji grill. Boczek powinien być chrupiący, a śliwka powinna pozostać miękka. To znak, że przystawka jest gotowa.

Śliwki w boczku można przygotować wcześniej, a piec przed samym podaniem (ew. można upiec też wcześniej, a później tylko podgrzać)

śliwki w boczku


Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze