
Åšliwki w boczku znane mi sÄ… od lat. Pomimo, że sÄ… popularne, wciąż potrafiÄ… zaskoczyć osoby, które dotÄ…d ich nie znaÅ‚y. MiÄ™kkość Å›liwek sprawia, że chÄ™tnie siÄ™ga siÄ™ po kolejne. Åšliwki można dodatkowo nadziać migdaÅ‚em, jednak zdecydowanie bardziej odpowiada mi wersja bez „pestki” w Å›rodku.
Składniki:
- 20 dag suszonych śliwek kalifornijskich (miękkich)
- 20 dag plasterków wędzonego boczku
- wykałaczki
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Każdą śliwkę owinąć w plasterek boczku i spiąć wykałaczką. Ułożyćn na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na górnym poziomie ok. 12 minut z każdej strony przy opcji grill. Boczek powinien być chrupiący, a śliwka powinna pozostać miękka. To znak, że przystawka jest gotowa.
Śliwki w boczku można przygotować wcześniej, a piec przed samym podaniem (ew. można upiec też wcześniej, a później tylko podgrzać)
4 komentarze
Yobada says:
Mniammmm! Jak ja je lubię! Świetna karnawałowa przekąska!
Magda says:
Super przepisy, będe tu częstym gościem :)
izka says:
Robiłam i uwielbiam. Sa tak pyszne !!!
hipi says:
ja tez uwielbiam, moja ulubiona przystawka:) a boczek skad polecacie?