W końcu nadszedł czas na błyskawiczny przepis na ciabattę, z którym pierwszy raz zetknęłam się na warsztatach kulinarnych z Piotrem Kucharskim.
Ciabatta udała się wszystkim 8 uczestnikom, więc mogę zaryzykować stwierdzeniem, że uda się każdemu :) Nawet tym najbardziej leniwym, bowiem nie wymaga wiele czasu, ani ścisłego trzymania się proporcji. Na warsztatach każdemu wyszła nieco inna gęstość ciasta, a efekt końcowy każdej postaci był równie dobry.

Nie potrzeba też żadnych specjalnych składników ani specjalnych narzędzi. W czym tkwi więc magia tego przepisu? Chyba w prostocie.

Ciabatta

Składniki (na 1 dużą ciabattę):

  • 2 dag  Å›wieżych drożdży (1/5 opakowania)
  • 1 szklanka (250ml ) ciepÅ‚ej wody
  • 1 Å‚yżeczka cukru
  • 300g mÄ…ki pszennej typ 650 (2 szklanki)
  • Å‚yżeczka soli
  • ok. 2 Å‚yżek mÄ…ki peÅ‚noziarnistej

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i ok. 1 łyżki mąki. Zostawić na ok. 10 minut.

Wsypać resztę składników i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Mieszać tak długo, aż ciasto będzie gładkie (ok 15 minut).
Miskę z ciastem owinąć folią i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłym miejscu.

Nagrzać piekarnik do 250 stopni.

Papier do pieczenia (wielkości blachy z piekarnika) mocno obsypać mąką. Delikatnie przelać z miski ciasto, tworząc owalny kształt. Z pomocą papieru turlać ciabattę z góry na dół po papierze, aż powstanie ładny kształt ;)

Nadmiar mąki usunąć (łyżeczką, pędzelkiem, czymkolwiek) i ciabattę przenieść wraz z papierem na blachę. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Piekarnik zaparować, wrzucajÄ…c na spód kilka kostek lodu lub pryskajÄ…c wnÄ™trze piekarnika kilkakrotnie wodÄ… – spryskiwaczem do kwiatków i od razu wstawić blachÄ™ z ciabattÄ….

Piec ok. 15 minut. Chwilę przestudzić i kroić.

ciabatta

 

Ciabatta

Ciabatta


PieczywoPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    12 komentarzy

  1. agaton says:

    a myslisz, że przygotowanie ciasta dzień wcześniej, wrzucenie do lodówki na całą noc, tak aby z rana przygotować swieżutką ciabatę jest dobrym pomysłem? czy ma to jakieś znaczenie?

    • Agata says:

      Jeśli chcesz wstawić do lodówki, to jeszcze nieuformowane ciasto. Po wyjęciu z lodówki uformuj i pozostaw do wyrośnięcia. Nie wiem tylko, czy w ten sposób zaoszczędzisz na czasie, bowiem ciabatta na szczęście szybko rośnie ;)

  2. Magdalena says:

    Super przepis. Ciabatta wspaniała.
    Piekę ją w weekendy. Wieczorem ciasto wkładam do lodówki, rano tylko formuje, zostawiam do wyrośnięcia i mam chrupiący chlebek na śniadanie.
    ZmodyfikowaÅ‚am nieco przepis – zamiast 2 Å‚yżek mÄ…ki peÅ‚noziarnistej dodajÄ™ otrÄ™by orkiszowe oraz zioÅ‚a.
    Dzisiaj dodałam czarnuszkę.
    Bardzo dziękuję za ten przepis

  3. Kasia says:

    Wielkie dzięki za przepis, w tym tygodniu robiłam już ją trzy razy i fenomenalnie smakuje! Ten miękki i pachnący miąższ oraz chrupka skórka, idealne śniadanie :)

  4. Monia says:

    Piekę już chyba setny raz. Dziś z prażoną cebulką. Będzie idealna do jajecznicy. Dziękuję za przepis :)

  5. Alicja says:

    OÅ›wiećcie mnie, co zrobiÅ‚am źle… Ciasto wyszÅ‚o mi zakalcowate, w ogóle nie urosÅ‚o, specem od wypieków nie jestem, wszystko zrobiÅ‚am tak jak w przepisie, jedynie skÅ‚adniki wymieszaÅ‚am w mikserze. Czy to mogÅ‚o spowodować, że nie wyszÅ‚o? Ciasto wÅ‚ożyÅ‚am do wyrastania do piekarnika na 50 st przykryte lnianÄ… szmatkÄ….

    • Agata says:

      nie sądzę, że to wina miksera. Bardziej winiłabym mąkę (np. zbyt wilgotną) lub mało aktywne drożdże. Robiłam wielokrotnie tą ciabattę i zawsze rośnie jak szalona. Przed pieczeniem ciasto nie wyrosło?

  6. aaiwka says:

    Uwielbiam ciabattę , wreszcie znalazłam przepis Dziś upiekę Pytanie, Piotr Kucharski jeszcze w misce rozciągał kilkakrotnie ciasto, nie jest to konieczne? Szkoda, że nie ma filmiku Pozdrawiam