Razowy chleb z bakaliami

Niedawno spędziłam weekend w Łodzi (tu możecie zobaczyć zdjęcia), typowo turystycznie i kulinarnie :) Po raz kolejny zachwycona byłam Off Piotrkowska i tym, że w każdej knajpie podają pieczywo własnego wypieku. Dostałam też polecenie z Wrocławia, aby koniecznie przywieźć chleb bakaliowy z Drukarni :) jest on pyszny i nie brakuje w nim dobroci :)

Zastanowiłam się, dlaczego sama do tej pory nie upiekłam takiego chleba :) Niewiele myśląc chwyciłam zakwas z lodówki, który niestety padł, gdyż przez długi czas go nie dokarmiałam (takie są skutki licznych wyjazdów i dodatkowych zajęć i bywania w domu jako gość :/). Chwyciłam więc za drożdże i  książkę Piotra Kucharskiego Chleb – domowa piekarnia” (już Wam kiedyś wspominałam, że wg mnie to najlepsza książka o chlebie na polskim rynku). Odnalazłam przepis na chleb razowy z jabłkiem i go zmodyfikowałam. Bałam się, że chleb nie uniesie więcej bakalii, ale po upieczeniu wiem, że można dać jeszcze więcej :)

Razowy chleb z bakaliamiChleb wyszedł dokładnie taki, jaki chciałam :) Pyszny, słodki od bakalii z chrupiącą skórką. Idealny do zjedzenia z konfiturą z czarnego bzu, lub jeśli możecie, z miodem. Nie ukrywam, że smakuje wyśmienicie tylko z wiejskim masłem. Cieknie mi ślinka na samą myśl, chyba znowu upiekę :)

Razowy chleb z bakaliami

Składniki (na 1 chleb pieczony w dużej keksówce):

Zaczyn:

  • 20g drożdży
  • 100 ml letniej wody (dobrej jakości, mineralnej lub przegotowanej lub z filtra)
  • 100g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki syropu z agawy (jeśli jecie miód, możecie go użyć)

Ciasto właściwe:

  • 300ml wody
  • 500g mąki pszennej razowej
  • 1,5 jabłka startego na grubych oczkach
  • 1 łyżeczka soli
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g żurawiny
  • 50g rodzynek
  • 8 suszonych śliwek

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na zaczyn i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. Gdy zaczyn jest już gotowy, dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto ręką. Będzie klejące, nie przejmujcie się tym :)
  3. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok.2 godziny, ciasto podwoi swoją objętość (lub urośnie jeszcze bardziej, tym lepiej).
  4. Keksówkę (dużą lub 2 małe) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Keksówkę przykryjcie, ale tu uwaga, bo ciasto mocno rośnie i może przykleić się do folii. Dlatego ja podnoszę do góry wystający z keksówki papier do pieczenia (tworząc rant) i dopiero przykrywam ciasto ściereczką.
  5. Nagrzej piekarnik do 220 stopni, ciasto natnij w romby (najlepiej nożykiem chirurgicznym).
  6. Nagrzany piekarnik spryskaj kilkakrotnie wodą (spryskiwaczem do kwiatków), aby naparować piekarnik, włóż keksówkę i piecz ok 40-45 minut.
  7. Chleb wyciągnij z piekarnika, wyciągnij z keksówki i studź na metalowej kratce (np. tej z piekarnika).

Rada:

  • Po ostygnięciu chleba, możesz zamrozić np. połowę lub 1/3. Ja dosyć często tak robię, by mieć „na czarną godzinę”, gdy nie zdążę upiec chleba. Taki rozmrożony chleb jest i tak dużo lepszy od kupnego

Razowy chleb z bakaliami


PieczywoPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected