Obecna sytuacja sprawiła, ze powróciłam do pieczenia chleba. Chleby na zakwasie wymagają czasu i nieco wprawy. Zakwas można zrobić samodzielnie, kilka lat temu (to już siedem lat!) opisywałam krok po kroku, jak zrobić zakwas.

Kiedy nie macie jeszcze zakwasu i chcecie upiec chleb, ten chleb sprawdzi się idealnie. To przepis na najprostszy chleb. Nie wymaga użycia miksera ani brudzenia rąk. Wystarczy zamieszać składniki. Proste, prawda? Pomysł zaczerpnęłam z Kwestii Smaku i szybko wprowadziłam swoje modyfikacje. Zastąpienie 1/4 mąki pszennej inną mąką naprawdę sprawia cuda.

Chleb z garnka ma chrupiącą skórkę, dźwięk przy krojeniu uzależnia, podobnie jak zapach. Czy jest piękniejszy zapach, niż zapach świeżego chleba? Dla mnie nie. Zamiast żeliwnego garnka możecie użyć naczynia żaroodpornego z pokrywką lub garnka, którego można używać w piekarniku.

SkÅ‚adniki (na chleb o wadze 900g – piekÄ™ w gÄ™siarce o pojemnoÅ›ci 4l):

  • 450g mÄ…ki chlebowej (typ 650-750)
  • 150g mÄ…ki żytniej 750 (Å›wietnie też siÄ™ sprawdza orkiszowa)
  • 1,5 Å‚yżeczki soli
  • 1 Å‚yżeczka cukru
  • 500ml ciepÅ‚ej wody
  • 30g Å›wieżych drożdży

Sposób przygotowania:

  1. W wodzie rozpuść drożdże z cukrem.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj w dużej misce i wlej rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżka.
  3. Przykryj miskę (najlepiej folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Lub na tym etapie (przed rośnięciem) schowaj na noc ciasto do lodówki, w ciągu nocy samo wyrośnie.
  4. Nagrzej piekarnik razem z garnkiem (bez pokrywki) do 250 stopni. Garnek kładę na kratce na najniższej półce w piekarniku.
  5. Ciasto wymieszaj, aby je odgazować. Opadnie, tak ma być i nie należy się przejmować.
  6. Gdy piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie wyciągnij gorący garnek i przelej do niego zawartość miski.
  7. Piecz 5 minut bez przykrywki, nastÄ™pnie 25 minut z przykrywkÄ… i potem 20 minut bez przykrywki. W ostatnich minutach można przykryć foliÄ… aluminiowa – ja tego nigdy nie robiÄ™, ale to już kwestia piekarnika.
  8. Po upieczeniu wyciągnij chleb z garnka i wystudź na metalowej kratce.

Przed pieczeniem:

W towarzystwie chlebka bananowego i chleba pełnoziarnistego z bakaliami:


ÅšniadaniaPieczywoPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    13 komentarzy

  1. odpluskwianie w Warszawie says:

    wyglÄ…da super ale czy nie czuć za bardzo drożdży? Widzialam jakiÅ› inny przepis na chleb z gara i tam w przepisie byÅ‚o zaledwie 2g drożdży tylko trzeba byÅ‚o zostawić chlebek do wyroÅ›niÄ™cia na 8 godzin. ale podobno w ogóle drożdży siÄ™ tam nie czuje a tu jednak 30g może robić dużą różnicÄ™…

    • Agata says:

      Nie czuć drożdży, ale bez wątpienia mniejsza ilość drożdży i dłuższy czas wyrastania jest lepszy. W wersji ekspresowej 2g jednak nie wystarczą. Teraz daję już na oko i myślę, że 20g wystarczy. Co do mniejszej ilości mam obawę, zwłaszcza, że jest tu mąką żytnia.

  2. dietetyk says:

    ja ostatnio robiÄ™ czÄ™sto dosyć podobny przepis ale w nim używam jedynie 2,5g drożdży na 3 szklanki mÄ…ki :) drożdży w ogóle nie czuć – co prawda roÅ›nie mi nockÄ™ bo jednak muszÄ… one dÅ‚użej popracować ale wieczorem sobie mieszam wszystko, rano tylko wstawiam do piekarnika i gotowe :)

  3. Monika says:

    Chlebek tak pyszny, ze az niebezpieczny. Trudno przestac go jesc :).Z drugiej strony szybko zapelnia na wiele godzin. Ja pieklam w keksowce i bez przykrycia, bo wyrosl ogromny. Uzylam drozdzy suchych typu 'active’ w ilosci 2,5 lyzek stolowych. Przepis trafia na moja półkÄ™ „Rodzinne przepisy”. DziÄ™kujÄ™ serdecznie