Czekoladowe miseczki udają skorupki jajek, waniliowy krem białko, a mango żółtko. W takiej wersji te czekoladki wzbogaciły mój wielkanocny stół. Czekoladki można jednak podać bez względu na okazje. Zamiast musi z mango może być np. mus z kiwi, malin czy truskawek. Waniliowy krem jest delikatny w smaku, mało słodki, co bardzo dobrze komponuje się z gorzką czekoladą.

Czekoladki z nadzieniem waniliowym z musem z mango

 Składniki (na 9 sztuk):

  • 9 balonów
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g miękkiego masła
  • 1 opakowanie serka philadelphia i 2 łyżki serka homogenizowanego (można dać  łącznie 1,5 opakowania serka philadelphia)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 mango
Czekoladowe jajka
Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zostawić do ostygnięcia.
Balony umyć płynem do naczyń, wytrzeć do sucha. Nadmuchać je lekko, aby miały wielkość dużego jajka. Balony posmarować olejem a następnie zanurzać do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. Balony postawić na papierze do pieczenia i zostawić do zastygnięcia.
Spuścić powietrze z balonów i delikatnie je wyjąć. Czekoladowe jajka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.
Krem waniliowy
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać serki, ekstrakt i ucierać do powstania jednolitej masy.
Mus z mango
Mango obrać ze skórki, pokroić na kawałki i zmiksować blenderem na gładko.
Do czekoladowych miseczek nakładać krem waniliowy, na wierzch mus mango.

Czekoladki z nadzieniem waniliowym z musem z mango

Czekoladki z nadzieniem waniliowym z musem z mango

 


DeseryWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy

    • Agata says:

      Nieśka, zastyga bardzo ładnie :) Ja robiłam je późnym wieczorem, zostawiłam w kuchni do rana, rano bez problemu usunęłam balonik, czekoladowe miseczki dałam do plastikowego szczelnego pojemnika i wstawiłam do lodówki. Resztę zrobiłam kilka godzin przed podaniem. Już wiem, że w sezonie będę robić na pewno z różnymi owocami. Serek philadelphia jest lekko słonawy, co daje ciekawy posmak.

  1. W Kuchni Katie says:

    Jak spojrzałam na pierwsze zdjęcie to sobie pomyślałam ‚W czym to jajko jest?’. Potem patrzę, patrzę i… ‚To nie jest jajko!’ ;) Gratuluję i życzę wielu takich cudnych pomysłów :)