Kuchnia w formie
Agata, 4 kwietnia 2012

Kaczka z pomarańczami

Kaczkę zwykło się jadać z jabłkami. Zdecydowanie lepiej smakuje z dodatkiem pomarańczy. Jest winna, niewysuszona, śmiało można podać na wielkanocny stół.

Przygotowanie jej to w zasadzie chwila, zatem to dobra propozycja dla zapracowanych :) Pieczona kaczka to również dobry pomysł na Wielkanoc czy Boże Narodzenie.

Kaczka z pomarańczami

Składniki

  • 1 kaczka (np. barbarie)
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • majeranek, sól, pieprz
  • olej do wysmarowania brytfanki

Kaczkę umyć, posolić, popieprzyć, również w środku. Natrzeć ją intensywnie majerankiem, jak uda nam się dostać pod skórę, to również tam ją wysmarować. Tak przygotowaną kaczkę dobrze odstawić na kilka godzin, jeszcze lepiej na całą noc.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół.

Pomarańcze obrać ze skórki, usuwając albedo. Pokroić w plastry.

Brytfankę wysmarować olejem. Włożyć kaczkę, do środka napakować jabłka i pomarańcze, wierzch obłożyć pomarańczami i resztą jabłek.

Piec pod przykryciem 1,5 godziny w 180 stopniach, po czym odkryć i piec pod opcją grill ok 20 minut, aż się zarumieni. W czasie pieczenia dobrze podlać kilka razy powstałym płynem.

Kaczkę można przygotować w dowolnym naczyniu żaroodopornym lub blaszce. Jeśli jednak pieczemy bez przykrycia, trzeba częściej podlewać płynem, aby góra nie była wysuszona.

 

Kaczka z pomarańczami

Kaczka z pomarańczami

Kaczka z pomarańczami

 

 

    Liczba komentarzy: 2

  1. Maggie pisze:

    Zdecydowanie zbyt rzadko jadamy kaczke. A przeciez jest taka pyszna… W takiej wersji prezentuje sie wspaniale, a smakuje na pewno wybornie!

  2. karmel-itka pisze:

    cudowne zdjęcia!
    czarująca kaszka. wspaniałości.

Skomentuj!