Grillowane szparagi

Szparagi chciałam podać na kolację w postaci tarty. Nie byłam w stanie jednak tyle się powstrzymać przed zjedzeniem szparagów, zatem już przed obiadem przygotowałam szybką, szparagową przystawkę. Można ją zrobić na grillu, z braku takiego, swobodnie można wykorzystać patelnię grillową (uwielbiam ten wynalazek).

Grillowane szparagiSkładniki:

  • 2 kromki, użyłam ciabattę
  • 12 sztuk zielonych szparagów
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub boczku
  • oliwa
  • ząbek czosnku

Szparagi włożyć do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować ok. 7 minut, aż będą al dente.

Kromki chleba posmarować delikatnie oliwą, natrzeć ząbkiem czosnku (nie rozgniatać go).

Szparagi odcedzić, zahartować zimną wodą, owinąć po 6 szparagów w plaster szynki/ boczku.

Na patelni grillowej grillować kromki ciabatty i zawinięte w szynkę szparagi.

Grillowane szparagi podawać na kromce grillowanego pieczywa. Całość skropić odrobinę oliwą.

Grillowane szparagi

Grillowane szparagi


Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze