Szparagi chciałam podać na kolację w postaci tarty. Nie byłam w stanie jednak tyle się powstrzymać przed zjedzeniem szparagów, zatem już przed obiadem przygotowałam szybką, szparagową przystawkę. Można ją zrobić na grillu, z braku takiego, swobodnie można wykorzystać patelnię grillową (uwielbiam ten wynalazek).
- 2 kromki, użyłam ciabattę
- 12 sztuk zielonych szparagów
- 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub boczku
- oliwa
- ząbek czosnku
Szparagi włożyć do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować ok. 7 minut, aż będą al dente.
Kromki chleba posmarować delikatnie oliwą, natrzeć ząbkiem czosnku (nie rozgniatać go).
Szparagi odcedzić, zahartować zimną wodą, owinąć po 6 szparagów w plaster szynki/ boczku.
Na patelni grillowej grillować kromki ciabatty i zawinięte w szynkę szparagi.
Grillowane szparagi podawać na kromce grillowanego pieczywa. Całość skropić odrobinę oliwą.
3 komentarze
karmel-itka says:
badzo ładne zdjęcia.
wczoraj również chciałam szparagi kupić. ale byłam ta obładowana siatkami, że spasowałam. dziś załuję tego kroku xd
belgia od kuchni says:
Bardzo ładnie wyglądają, moje ulubione to jednak białe ;)) Miłego weeekendu
Klaudia says:
pycha:) bardzo do mnie przemawia