Moim ulubionym dodatkiem do łososia jest cytryna. Obtaczanie tej ryby w panierce albo maczanie w kremowych sosach traktuję jako zamach na jej delikatność. Åososia więc jedynie solę, oprószam pieprzem, nacieram sokiem z cytryny i wkładam do piekarnika z opcją grill. Za namową Jamiego Oliviera dodałam do ryby chrupkie warzywa i dodatkowo przypiekłam jej skórkę. Efekt tak mi się przypadał do gustu, że w najbliższym czasie łosoś w tej wersji będzie pojawiał się na moim stole.
Składniki
- półkilogramowy płat łososia
- cytryna
- papryka żółta albo zielona
- cebula
- dymka
- sól, pieprz
- 5 łyżek oliwy
Åososia dobrze umyć, osuszyć, przeciąć na pół. Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i obsypać skórką. Oliwę wlać do naczynia żaroodpornego albo na balszkę. Ułożyć łososia. Cebulę pokroić w piórka, dymkę przeciąć na pół, a paprykę w paski. Warzywami obłożyć rybę. Piekarnik ustawić na opcję grill na 200 stopni. Do nagrzanego włożyć formę i piec 14 minut. Potem wyjąć, delikatnie odciąć skórę z łososia, przewrócić ją na drugą stronę i piec kolejne 5 minut.