
Moim ulubionym dodatkiem do Å‚ososia jest cytryna. Obtaczanie tej ryby w panierce albo maczanie w kremowych sosach  traktujÄ™ jako zamach na jej delikatność. Åososia wiÄ™c jedynie solÄ™, oprószam pieprzem, nacieram sokiem z cytryny i wkÅ‚adam do piekarnika z opcjÄ… grill. Za namowÄ… Jamiego Oliviera dodaÅ‚am do ryby chrupkie warzywa i dodatkowo przypiekÅ‚am jej skórkÄ™. Efekt tak mi siÄ™ przypadaÅ‚ do gustu, że w najbliższym czasie Å‚osoÅ› w tej wersji bÄ™dzie pojawiaÅ‚ siÄ™ na moim stole.
Składniki
- półkilogramowy płat łososia
- cytryna
- papryka żółta albo zielona
- cebula
- dymka
- sól, pieprz
- 5 łyżek oliwy
Åososia dobrze umyć, osuszyć, przeciąć na pół.  Natrzeć solÄ…, pieprzem, sokiem z cytryny i obsypać skórkÄ…. OliwÄ™ wlać do naczynia żaroodpornego albo na balszkÄ™. UÅ‚ożyć Å‚ososia. CebulÄ™ pokroić w piórka, dymkÄ™ przeciąć na pół, a paprykÄ™ w paski. Warzywami obÅ‚ożyć rybÄ™. Piekarnik ustawić na opcjÄ™ grill na 200 stopni. Do nagrzanego wÅ‚ożyć formÄ™ i piec 14 minut. Potem wyjąć, delikatnie odciąć skórÄ™ z Å‚ososia, przewrócić jÄ… na drugÄ… stronÄ™ i piec kolejne 5 minut.