Moim ulubionym dodatkiem do łososia jest cytryna. Obtaczanie tej ryby w panierce albo maczanie w kremowych sosach  traktuję jako zamach na jej delikatność. Łososia więc jedynie solę, oprószam pieprzem, nacieram sokiem z cytryny i wkładam do piekarnika z opcją grill. Za namową Jamiego Oliviera dodałam do ryby chrupkie warzywa i dodatkowo przypiekłam jej skórkę. Efekt tak mi się przypadał do gustu, że w najbliższym czasie łosoś w tej wersji będzie pojawiał się na moim stole.

 

Składniki

  • półkilogramowy płat łososia
  • cytryna
  • papryka żółta albo zielona
  • cebula
  • dymka
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oliwy

Łososia dobrze umyć, osuszyć, przeciąć na pół.  Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i obsypać skórką. Oliwę wlać do naczynia żaroodpornego albo na balszkę. Ułożyć łososia. Cebulę pokroić w piórka, dymkę przeciąć na pół, a paprykę w paski. Warzywami obłożyć rybę. Piekarnik ustawić na opcję grill na 200 stopni. Do nagrzanego włożyć formę i piec 14 minut. Potem wyjąć, delikatnie odciąć skórę z łososia, przewrócić ją na drugą stronę i piec kolejne 5 minut.

 

 


PrzepisyRyby i owoce morza
Author: Sylwia

Get Connected