Nie ma chyba szybszego obiadu (poza jajecznicą ;) niż makaron. Jak dla mnie makaron jest dobry w każdej postaci, z dodatkiem każdego sosu, choć czym prościej, tym lepiej. Na szczęście coraz rzadziej spotykam się z polewaniem makaronu sosem, zamiast od razu go wymieszać i tak podawać. Może wygląda wówczas nieco gorzej, ale smakuje o niebo lepiej.
- 1/2 kostki masła
- 2 średnie pory (białe i jasnozielone części) pokrojone na półplasterki
- otarta skórka z dwóch cytryn
- 20 dag fasolki szparagowej (lub groszku cukrowego lub zielonych szparagów)
- 35 dag makaronu
- pół szklanki ricotty
- 2/.4 szklanki startego parmezanu
W dużym garnku rozgrzać masło i dusić na nim do miękkości pory przez ok. 4 minuty. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić jeszcze przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dodać startą skórkę z dwóch cytryn, doprawić pieprzem.
Zagotować osoloną wodę, wrzucić fasolę i gotować chwilkę (2-5 minut), aż będzie al dente.Åyżką cedzakową odsączyć fasolę i wrzuć do garnka z porami. Do wrzącej wody w garnku (tej po gotowaniu fasoli) wrzucić makaron i gotować ok. 4 minut.
Makaron odcedzić na durszlaku, wodę pozostawić. Makaron dodać do garnka z warzywami, zalać szklanką wody z gotowania makaronu, dodać ricottę i połowę parmezanu. Całość dobrze wymieszać, aż makaron pokryje się kremowym sosem.
Nakładać na talerze i wierzch posypać pozostałym parmezanem.
Przepis pochodzi z kwietniowego numeru miesięcznika „Living” Marthy Stewart.
PS.
Dlaczego nie ma polskiej edycji tego magazynu? :( Ukazały się chyba 2 kiedyś i cisza…
2 komentarze
Maggie says:
Swietny i prosty pomysl na makaron :)
A jajecznice toleruje tylko na sniadanie.
szybkozjesc.pl says:
EXTRA :) uwielbiam makarony… Zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl/