Tagliatelle z prawdziwkami w sosie śmietanowym

W sezonie grzybowym bywam monotematyczna. Nie znam umiaru i chcę się najeść na zapas. Bo nic nie smakuje tak, jak świeże grzyby. Najlepiej te osobiście znalezione w lesie. W tym roku nie było to trudne, bo grzybów w lasach pod dostatkiem. taki urodzaj pozwolił mi, aby zrobić tagliatelle z samymi prawdziwkami. Smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył, bowiem prawdziwki mają dosyć słodkawy smak. To najlepszy makaron, jaki jadłam w ostatnich miesiącach.

Tagliatelle z prawdziwkami w sosie śmietanowym

Składniki (na 2 porcje):

  • 250g prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • 180g makaronu tagliatelle (lub innego ulubionego)

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój (zarówno kapelusze, jak i nóżki).
  2. Wstaw wodę na makaron (posól).
  3. Cebulę drobno pokrój.
  4. Na maśle przeszklij cebulę, dodaj grzyby i smaż, aż grzyby zmiękną. Możesz nieco podlać wodą.
  5. Ugotuj makaron.
  6. Gdy grzyby będą miękkie, dodaj kremówkę. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Do sosu dodaj ugotowany makaron i nieco wody z gotowania makaronu (dzięki temu sos będzie bardziej kremowy). Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
  8. Tagliatelle z prawdziwkami rozłóż na talerze, posyp parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Tagliatelle z prawdziwkami w sosie śmietanowym

 

Zapisz

Zapisz


MakaronyPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    8 komentarzy

  1. CookUp says:

    Można nie lubić jesieni z powodu pogody, ale nie da się jej nie kochać z kulinarnych względów. Grzyby i dynię można wykorzystywać w kuchni do woli i nie ma mowy o byciu monotematycznym. ;) Świetne zdjęcia!