To niezwykle prosty sposób na urozmaicenie śniadania. Banalne jajko zanurzone w chrupiącej bułce nabiera wdzięcznego charakteru. Na dnie kryje farsz ze świeżych ziół. Wierzch zdobi ostra papryka. Nie potrzeba żadnych sosów, bo  tknięte lekko widecem    żółtko równomiernie  rozlewa się na sałacie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 pszenne duże bułki
  • kilka listków pietruszki, koperku, bazylii
  • papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • sałata roszponka
  • rzodkiewka
  • 3 łyżki oliwy

Z bułek odciać wierzch i wydrążyć, ale tak, by nie naruszyć dna. Skropić oliwą. Pietruszkę, koperek i bazylię drobno posiekać. Wymieszać z solą i pieprzem. Ułożyć na dnie bułki. Jajko rozbić na talerzyku i delikatnie wlać do powstałej w bułce dziury. Doprawić , ułożyć na blaszce wysmarowanej odrobiną oliwy i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekać 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 i piec kolejne 10 minut.

Przed podaniem posypać pokrojonym w plasterki chilli. Ułożyć na sałacie wymieszanej z rzodkiewka i skropionej łyżką oliwy.


PieczywoPrzepisyPrzystawki
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze

  1. Monia says:

    Zrobiłam dziś rano….przepyszne są :) następnym razem użyję większych bułeczek i dodam więcej dodatków! Mąż był zachwycony :)