Ileż to smaków można odkryć w niepozornej botwince. Poznaję je i wciąż daję się zaskoczyć. A przecież jeszcze niedawno jedynym znakiem równości, jaki stawiałam między botwinką a kuchnią był chłodnik. Ten litewski, ze sporą garścią kopru. Jakaż to była strata, nieodżałowana dla podniebienia. Bo botwinka w ofercie ma całą paletę nieoczywistych wydawałoby się możliwości. Ta lekka sałatka jest jedną z nich.
I jak wiele naszych przepisów w akcji Cisowianki Gotujmy zdrowo – mniej soli, carpaccio w tej wersji nie potrzebuje soli. Sos ma sporo temperamentu, który gwarantują i chilli i zioła i słodycz miodu. Sam ser nie wymaga wzmocnienia, bo jest wystarczająco słony, a wymieszany ze słodyczą uwolnioną w czasie pieczenia botwinki, będzie nagrodą dla podniebienia. Tego stęsknionego za intensywnym nowalijkowym wyzwaniem, za lekkością i szczyptą zdrowia w pakiecie.
Gotujemy zdrowo bez soli już na tyle długo, że z pełną odpowiedzialnością możemy stwierdzić, że życie bez niej nie jest ani wyrzeczeniem ani ograniczeniem. To dobra zmiana, zalecana szczególnie teraz, latem, gdy woda w organizmie lubi się zatrzymywać, nogi puchną od upału i w ogóle z samopoczuciem kiepsko. Sól jest jedynym z winowajców, więc ograniczenie jej będzie dobrym gestem dla nas samych:) Stosując te terapię wykorzystajcie nasze inne przepisy bez soli.
Składniki:
- pęczek botwinki
- rolada sera koziego
- szalotka
- 3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- łyżka miodu
- świeże chilli
- pieprz
- garść świeżej mięty
- garść tymianku
- sałata roszponka
Buraki z botwinki umyć, owinąć w folię, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec je około godziny. Potem poczekać aż ostygną. Na talerzu wyłożyć sałatkę. Zimne buraki pokroić w ciemne plastry, ułożyć na sałacie, przeplatające je pokrojonym serem kozim. Oliwę wymieszać z posiekanym chilli, szalotką i miodem, dodać kawałki mięty, sok z cytryny i dobrze wymieszać. Sosem polać buraki oraz ser. Udekorować świeżym tymiankiem.
5 komentarzy
sferasklep says:
świetny lekki posiłek ;)
BrmMed says:
Uwielbiam carpaccio, Twoje też się prezentuje niesamowicie pysznie :) do tego samo zdrowie!
Norbert says:
solidna dawka witamin
ecco-trans says:
bardzo elegancko prezentuje się to danie!
Lipowa Dolina says:
super pomysł, na pewno skorzystam