carpaccio z botwinki i koziego sera

Ileż to smaków można odkryć w niepozornej botwince. Poznaję je i wciąż daję się zaskoczyć. A przecież jeszcze niedawno jedynym znakiem równości, jaki stawiałam między botwinką a kuchnią był chłodnik. Ten litewski, ze sporą garścią kopru. Jakaż to była strata, nieodżałowana dla podniebienia. Bo botwinka w ofercie ma całą paletę nieoczywistych wydawałoby się możliwości. Ta lekka sałatka jest jedną z nich.

carpaccio z botwinki i koziego sera

I jak wiele naszych przepisów w akcji Cisowianki Gotujmy zdrowo – mniej soli, carpaccio w tej wersji nie potrzebuje soli. Sos ma sporo temperamentu, który gwarantują i chilli i zioła i słodycz miodu. Sam ser nie wymaga wzmocnienia, bo jest wystarczająco słony, a wymieszany ze słodyczą uwolnioną w czasie pieczenia botwinki, będzie nagrodą dla podniebienia. Tego stęsknionego za intensywnym nowalijkowym wyzwaniem, za lekkością i szczyptą zdrowia w pakiecie.

carpaccio z botwinki i koziego sera

Gotujemy zdrowo bez soli już na tyle długo, że z pełną odpowiedzialnością możemy stwierdzić, że życie bez niej nie jest ani wyrzeczeniem ani ograniczeniem. To dobra zmiana, zalecana szczególnie teraz, latem, gdy woda w organizmie  lubi się zatrzymywać, nogi puchną od upału i w ogóle z samopoczuciem kiepsko. Sól jest jedynym z winowajców, więc ograniczenie jej będzie dobrym gestem dla nas samych:) Stosując te terapię wykorzystajcie nasze inne przepisy bez soli.

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • rolada sera koziego
  • szalotka
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • świeże chilli
  • pieprz
  • garść świeżej mięty
  • garść tymianku
  • sałata roszponka

Buraki z botwinki umyć, owinąć w folię, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec je około godziny. Potem poczekać aż ostygną. Na talerzu wyłożyć sałatkę. Zimne buraki pokroić w ciemne plastry, ułożyć na sałacie, przeplatające je pokrojonym serem kozim. Oliwę wymieszać z posiekanym chilli, szalotką i miodem, dodać kawałki mięty, sok z cytryny i dobrze wymieszać. Sosem polać buraki oraz ser. Udekorować świeżym tymiankiem.

carpaccio z botwinki i koziego sera

carpaccio z botwinki i koziego sera

 


ŚniadaniaGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyPrzystawkiSałatki
Author: Sylwia

Get Connected

    5 komentarzy