Placuszki z truskawkami i ricottą

Placuszki z ricottą i truskawkami są dobre zarówno na śniadanie, jak i na deser. Myślę, że zasmakują także niejadkom. Z pozoru zwykłe placuszki, w środku jednak ukryte są truskawki. Całość jest delikatna i puszysta.

Placuszki z truskawkami i ricottą

Składniki ( na ok. 10 sztuk)

  • 3 jajka
  • opakowanie ricotty (250g)
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g mąki
  • laska wanilii
  • Kilka truskawek
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Dodaj ricottę, mąkę mi zamieszkają łyżką.
Truskawki pokroj na plasterki.
Do masy żółtkowo- serowej dodawaj po łyżce ubitych białek i całość wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone truskawki.
Rozgrzej patelnię. Ciasto nakladaj łyżką i smaż na suchej patelni z obu stron, aż placuszki będą lekko rumiane.
Placuszki z ricottą i truskawkami podawaj posypane cukrem.
W wersji śniadaniowej można je popijać mlekiem.

Placuszki z truskawkami i ricottą

Placuszki z truskawkami i ricottą

 


Desery
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze