Placuszki z ricottą i truskawkami są dobre zarówno na śniadanie, jak i na deser. Myślę, że zasmakują także niejadkom. Z pozoru zwykłe placuszki, w środku jednak ukryte są truskawki. Całość jest delikatna i puszysta.
Składniki ( na ok. 10 sztuk)
- 3 jajka
- opakowanie ricotty (250g)
- 3 łyżki cukru
- 60 g mąki
- laska wanilii
- Kilka truskawek
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. Å»ółtka utrzyj z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Dodaj ricottę, mąkę mi zamieszkają łyżką.
Truskawki pokroj na plasterki.
Do masy żółtkowo- serowej dodawaj po łyżce ubitych białek i całość wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone truskawki.
Rozgrzej patelnię. Ciasto nakladaj łyżką i smaż na suchej patelni z obu stron, aż placuszki będą lekko rumiane.
Placuszki z ricottą i truskawkami podawaj posypane cukrem.
W wersji śniadaniowej można je popijać mlekiem.
4 komentarze
mojetworyprzetwory says:
Ale pychotki! Porywam kilka dla siebie, póki moi chłopcy śpią;) Pozdrawiam!
Madziorek says:
Puszyste niebo w gębie :)
Åasuch w kuchni says:
Oczami wyobraźni widzę takie placuszki na moim weekendowym śniadaniu. Piękne pyszności :-)
Åucja says:
wspaniałe :) muszę zrobić :)