Zastanawiałam się, czy podawać ten przepis, gdyż jest to modyfikacja tego przepisu. Często jednak dostaję pytania, o pączki bez cukru. W karnawale robię je bardzo często, bo łącznie ze smażeniem ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny!

To jak, skusicie siÄ™?

Składniki (na 35 sztuk):

  • 250g ricotty
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mÄ…ki (75g)*
  • 1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 Å‚yżka erytrolu (lub ksylitolu)
  • skórka otarta z cytryny lub 1/2 Å‚yżeczki cynamonu (cynamon dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi

*można zastąpić mąką razową lub orkiszową, jednak będą mniej puszyste wówczas

  • olej do smażenia
  • erytrol lub ksylitol zmielony w mÅ‚ynku do kawy na puder – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ricottÄ™ z jajkami, dodaj mÄ…kÄ™, erytrol i proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. W garnku rozgrzej olej.
  3. Ciasto nakładaj łyżeczką (najlepiej za pomocą dwóch) i smaż na złoty kolor.
  4. Odsącz z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem do pieczenia a następnie posyp pudrem z erytrolu.

DeseryTÅ‚usty Czwartek
Author: Agata

Get Connected

    11 komentarzy

    • Agata says:

      Nie :) Obawiam siÄ™, że ciasto jest za rzadkie, ale można spróbować – na pewno byÅ‚aby to lżejsza wersja! WychodzÄ™ jednak z zaÅ‚ożenia, że pÄ…czki jem tylko kilka razy w roku i to jedyna rzecz smażona w gÅ‚Ä™bokim tÅ‚uszczu, jakÄ… robiÄ™ ;) I co wiÄ™cej, mój organizm dobrze na nie reaguje , ale to już sprawa indywidualna.

    • Agata says:

      Zmielony twaróg lub np. serek Mój Ulubiony. A z ciekawości zapytam: dlaczego nie chcesz spróbować z ricottą? Jest obecnie łatwo dostępna, np. w Lidlu.

  1. Maja says:

    robiłam i to totalna petarda – a może teraz jakiś przepis na dietetyczne brownie? Mi ostatnio strasznie zasmakowało, jak luby przyniósł z warsztatów w warszawskim uniwersytecie kulinarnym, ale coś nie kwapi się do odtworzenia, więc szukam sama:)

  2. niebowgebie says:

    Uwielbiam pączki, tłusty czwartek to mój ulubiony dzień w roku :) Nigdy nie jadłem pączków bez cukru, ale to na pewno ciekawa propozycja. A do tego dużo zdrowsza.