Nie miałam w planie piec bułeczek. Jednak zwykle takie decyzje podejmuję nagle :) Tutaj wpłynęły na to przede wszystkim 2 czynniki.
Po pierwsze, szłam do Radia Wrocław na nagranie. Wiedziałam tylko, że tematem przewodnim będzie jedzenie na świeżym powietrzu. Nie wypadało iść zatem z pustymi rękoma, więc bułeczki wydawały się w sam raz do piknikowego koszyka. Pojawiło się tylko pytanie, z czym je zrobić :) I tu czas się drugi czynnik – chęć wykorzystania nowej foremki do zapiekania :) Dostałam ją od przyjaciółek na urodziny, nie wiem skąd mogły wiedzieć, że 2 dni wcześniej oglądałam je w Tk Maxxie, ale rozsądek kazał mi je zostawić z powrotem na półce. A tu taka niespodzianka! Jak zobaczyłam niebieski kolor, białe groszki od razu wiedziałam, że w środku muszą być jagody!
Efekt końcowy był pyszny. Puszyste, lekkie bułeczki drożdżowe, z kruszonką oczywiście :) Idealane na piknik, wystarczy oderwać by zjeść, bez zbędnych sztućców ;)
Składniki:
- 2 dag drożdży
- 350g mąki
- 50g masła
- 100 ml ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 20 dag jagód
- 1 jajko do posmarowania
kruszonka:
- 5 dag masła (1/4 kostki)
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Drożdże rozpuść w mleku, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut, aż zaczyn podrośnie.
Umyj i osusz dobrze jagody.
Pozostałą mąkę przesiej do dużej miski, wymieszaj z cukrem, dodaj pokrojone masło, wbij jajko i wlej zaczyn. Wyrób gładkie, lśniące ciasto, możesz użyć do tego miksera (końcówka z hakami). Ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny (ciasto podwoi objętość).
Ciasto podziel na 12-16 kawałków. Z każdego kawałka formuj placuszek, na środek nałóż ok. łyżeczki jagód. Zlep ciasto jak pieroga i uformuj kulkę.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Nakładaj kulki obok siebie, aby się dotykały, jednak niezbyt ciasno. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Wierzch bułeczek posmaruj za pomocą pędzelka jajkiem. Posyp kruszonką. Piecz ok. 20-25 minut, aż wierzch się zarumieni.
Bułeczki drożdżowe z jagodami wystarczy oderwać, by zjeść porcję :)
2 komentarze
Kasia says:
jak puchate obłoczki :)
Gosia says:
ależ one cudnie wyglądają :)