Drożdżówki z serem to smak mojego dzieciństwa. Sekretem jest miękkie ciasto, bardzo maślane i dobry twaróg (prawdziwy, nie z wiaderka). Dla przełamania słodyczy dałam żurawinę, a zamiast lukru rozpuszczone masło. Bułeczek z serek wyszło dużo, ale dość szybko zostały zjedzone.
Takie bułeczki z serem i żurawiną to smaczne drugie śniadanie. Można po upieczeniu i ostudzeniu je pomrozić, by mieć pod ręką (wystarczy wieczorem wyciągnąć do lodówki) na drugie śniadanie (dla dzieci do szkoły lub dla siebie do pracy).
Przepis powstał na bazie przepisu z Kwestii Smaku. Zmodyfikowałam go nieco dodając żurawinę i rezygnując z lukru na rzecz masła.
Składniki (na 20 sztuk):
ciasto na drożdżówki:
- 3 żółtka
- 100 g miękkiego masła
- 35 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 250 ml dobrze ciepłego mleka
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Na wierzch:
- 50g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
- 500 tłustego twarogu
- 6 łyżek cukru
- 2 jajka
- skórka starta z 2 pomarańczy
- pół szklanki żurawiny (dałam mrożone, można dać maliny)
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w mleku, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, resztę cukru i wymieszaj. Dodaj spieniony rozczyn drożdżowy i wymieszaj (można mikserem). Cały czas mieszając (lub miksując) dodawaj po kolei żółtka. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj ciasto (ręką lub mikserem) przez ok. 10 minut. Ciasto ma być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Nie dosypujcie zbyt wiele mąki.
- Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotuj nadzienie: utrzyj widelcem twaróg z jajkami, skórką z pomarańczy oraz cukrem.
- Wyjmij ciasto na blat lub na stolnicę, ugnieć kilka razy i rozwałkuj ciasto (podsypując blat mąką) na duży prostokąt ok. 35×45 cm. Ciasto bardzo dobrze się wałkuje.
- Pokrój ciasto na 4 części, na paski o szerokości ok. 11 cm. Z brzegu każdego paska daj nadzienie serowe (powinno zająć szerokość ok 3-4 cm), na wierzch daj żurawinę i zawiń w długi rulon (zaczynając od dłuższego boku paska od strony nadzienia). Zlep dobrze końce ciasta.
- Blachę (taką z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej 4 rulony, kładąc złączeniem do doły. Każdą roladę pokrój na 5 części. odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułeczki połową roztopionego masła.
- Piecz ok. 20-25 minut, aż bułeczki z serem i żurawiną się zarumienią.
- Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i posmaruj pozostałym rozpuszczonym masłem.
- Drożdżówki z serem i żurawiną pokrój po całkowitym ostygnięciu.
5 komentarzy
Ervisha says:
Porywam :)
candy (The taste of sweet) says:
Ależ one smakowite! Szkoda, że nie mam mrożonej żurawiny, bo ta wersja smakowa pasowałaby mi idealnie…
Agata says:
Z malinami lub wiśniami tez będą pyszne :)
Marta says:
A można dodać żurawinę suszoną zamiast mrożonej?
Agata says:
Można :) Można też pominąć lub dodać rodzynki albo skórkę kandyzowaną. Ale to już nie będzie to samo. Å»urawina (w przeciwieństwie do suszone) jest kwaskowata i przełamuje świetnie słodycz. Jak masz, to dodaj mrożone maliny lub wiśnie zamiast mrożonej żurawiny :)