
Majowy długi weekend sprzyja spotkaniom. Tym nieformalnym, zwoływanym po przebudzeniu, na które najlepiej dociera się rowerem. To czas rozwianych włosów, nieśpiesznych rozmów, zakolegowywania się na nowo z naturą, koca w kratkę i kosza wypełnionego domowymi wypiekami. Buzię można bezkarnie wystawiać ku słońcu i mróżyć zadziornie oczy, w które pchają się zawadiacko ciepłe promienie. Czeka nas przyjemność brodzenia w piasku, zanurzania w smakach łąki pachnącej wciąż wiosenną świeżością, taplania w strugach lecącego, jak zwykle z nienacka, deszczu. Ten moment do niczego nie zobowiązuje, udziela urlopu od rutyny, nie potrzebuje planu, by być wyjątkowy.
Warto z tym majem być w zmowie, chwycić go za rękę i ukradniem zerknąć, co ma w ofercie. On pierwszy dzieli się bukietem konwalii, pachnie zniewalająco bzem i karmi nowalijkami. Rozpieszcza lubieżnie, zmysłowo podąża ku miłości, skraca dystans potrzeby pogawędkom toczonym do świtu. Maj prowadzi nas na ulubiony targ, funduje rozpustne śniadania i łagodzi wyrzuty po zbyt dużym deserze. Ustala nasze menu, więc gotują się w nim pierwsze szparagi i dylematy, czy lepsze wśród nich są białe, zielone, a może te rzadziej dostępne fioletowe. Serwuje truskawki, do zmiksowania w koktajlu, zatopienia w czekoladzie lub pogryzania z kleksem mojego ulubionego sera. Zaplata urocze wianki z kwiatów zrywanych ukradkiem. Podarowuje bukiety, które pachną miłością. Zarasza na randki i rozbudza ciekawość. Jest kreatwyny i żądny wrażeń.
Do kuchni maj zaglÄ…da ukradkiem wodzÄ…c na pokuszenie. Dajcie siÄ™ mu uwieść i kupcie koniecznie wiÄ…zankÄ™ rabarbaru. Przyda siÄ™ do turlania maÅ›lanych drożdżówek. Takich z miejscem do zagospodarowania. WypeÅ‚nijcie je serem, dobrym, by nie byÅ‚o niechcianych niespodzianek. Twarożek kanapkowo- sernikowy Mój Ulubiony skÅ‚ada siÄ™ tylko ze Å›mietanki i kultur bakterii fermentacji mlekowej. Nie ma żadnych niepotrzebnych dodatków – konserwantów czy stabilizatorów. Jest naturalny, z lekko sÅ‚onym posmakiem, który akurat wypiekom siÄ™ nieźle przydaje. GÅ‚adko rozmarowuje siÄ™ na kanapce i lekko miesza. Ma dużo wapnia, biaÅ‚ka i witaminy z grupy B. Twarożek kanapkowo- sernikowy Mój Ulubiony zawiera  28% tÅ‚uszczu, wiÄ™c dobrze wybrzmi w sernikach, pastach, czy, jak w mojej propozycji – stworzy udanÄ… parÄ™ z zalecajÄ…cym siÄ™ do niego rabarbarem.Â
Drożdżówki sÄ… wdziÄ™cznym piknikowym towarzystwem, pysznie sprawujÄ… siÄ™ także w podróży i na rowerowej wycieczce. BywajÄ… niewymagajÄ…ce. Dobrze jest upiec ich wiÄ™cej i dzielić siÄ™ tÄ… przyjemnoÅ›ciÄ…. Sekretem sukcesu sÄ… skÅ‚adniki. Do ciasta przede wszystkim dodaÅ‚am masÅ‚o w kawaÅ‚kach. Owszem, wyrabia siÄ™ je w takim połączeniu trudniej, niż wtedy, gdy używam rozpuszczonego tÅ‚uszczu, ale efekt jest wart wysiÅ‚ku. Ciasto wzmocniÅ‚am 2 Å‚yżkami twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony. Drożdżówki wyszÅ‚y puszyste, lekkie, bardzo delikatne. WyraziÅ›cie dopeÅ‚nia je nadzienie, bardzo kremowe skoponowane z twarożku, żółtka i domowego cukru waniliowego. Wierzch stroiÄ… mÅ‚ody, polski polski rabarbar i migdaÅ‚y, które wzmacniajÄ… ten kremowo-kwaÅ›ny mariaż. To co, pieczecie swoje drożdżówki na majowy piknik?Â
Składniki (na 8 dużych drożdżówek):
- 150ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
- 25g drożdży
- 450g przesianej mÄ…ki
- 1/2 – 2/3 szklanki cukru (w zależnoÅ›ci, jak sÅ‚odkie lubicie)
- 1 jajko
- 80g masła
- 2 łyżki twarożku kanapkowo- sernikowego Mój Ulubiony
- 300g twarożku kanapkowo- sernikowego Mój Ulubiony
- 1 żółtko
- 3 łodygi rabarbaru, pokrojone w 1,5 centymetrowe kawałki
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 białko
- 1 czubata łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w mleku, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut, aż zaczyn podrośnie.
- Widelcem wymieszaj twarożek z żółtkiem i cukrem waniliowym.
- Blachę (dużą z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia.
- Pozostałą mąkę przesiej do dużej miski, wymieszaj z cukrem, wbij jajko i wlej zaczyn. Wyrób ciasto do połączenia się składników, a następnie dodaj pokrojone masło i twarożek. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie, lśniące, możesz użyć do tego miksera (końcówka z hakami). Ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny (ciasto podwoi objętość).
- Ciasto podziel na 8 kawałków. Z każdego kawałka formuj kulkę i połóż na blaszce (bułeczki urosną, zachowaj odległość pomiędzy nimi). Dnem małej szklanki (zanurzonej uprzednio w mące, aby szklanka nie przyczepiała się do ciasta) zrób w każdej bułeczce wgłębienie (dociskając szklanką prawie do dnia). Wgłębienia napełnij twarożkiem i ułóż pokrojony rabarbar (delikatnie go wciskając).
- Bułeczki drożdżowe pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Bułeczki posmaruj białkiem i obsyp płatkami migdałowymi. Piecz ok. 20-23 minut, aż wierzch się zarumieni.