Ruszył jagodowy sezon. Nie możemy (nie chcemy:)) i u nas go nie zauważyć. Na początek przyjemności proponujemy jagody w wersji najprostszej. Nieco chaotycznie wetknięte w klasyczne muffinkowe ciasto. Przed podaniem oprószone cukrem pudrem. Połączenie składników wmaga zaledwie 8 minut ( sprawdzone !!!), potem zaledwie 20 w piekarniku i już. Będziecie zachwyceni.
Składniki:
- 1,5 szklanki jagód
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szklanka maślanki
- pół szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
Jagody umyć, osuszyć. W jednej misce mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i sodą i proszkiem. W drugiej maślankę połączyć z olejem, wbić jajka, rozrobić, by powstała płynna masa. Masę wlać do miski z mąką i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki, do połowy wysokości. Do każdej dodać jagody, docisnąć i na wierzch włożyć jeszcze odrobinę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
8 komentarzy
Gosia says:
absolutnie uwielbiam takie muffinki :)
DarkANGELika says:
Obłędnie wyglądają;)
Maggie says:
Piekne, i tak duzo w nich jagod! A kokilki tez urocze. Z Duki, prawda?
kuchenny bałagan says:
Przez lata to były moje ulubione muffinki, pycha :)
karmel-itka says:
ślczine.
Sylwia says:
Maggie – z Duki, moje ulubione:) Å»ałuję, że więcej nie kupiłam, bo już od dawna ich nie ma w tym kolorze:(
aga says:
juz mam jagody ;) dzis je upieke, nie ma foremek do muffinek, wiec chyba zrobie to w „keksówce” tez bedzie super;)
aga says:
i..upiekłam;) zdjęcie zamieściłam na fb, wyszło cudnie;). Dziękuje!!! Oczywiście przepis puściłam dalej i robi furorę;)