Ruszył jagodowy sezon. Nie możemy (nie chcemy:)) i u nas go nie zauważyć. Na początek przyjemności  proponujemy jagody w wersji najprostszej. Nieco chaotycznie wetknięte w klasyczne muffinkowe ciasto. Przed podaniem oprószone cukrem pudrem. Połączenie składników wmaga zaledwie 8 minut ( sprawdzone !!!), potem zaledwie 20 w piekarniku i już. Będziecie zachwyceni.

Składniki:

  • 1,5 szklanki jagód
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka maślanki
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody

Jagody umyć, osuszyć. W jednej misce mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i sodą i proszkiem.  W drugiej maślankę połączyć z olejem, wbić jajka, rozrobić, by powstała płynna masa. Masę wlać do miski z mąką i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki, do połowy wysokości. Do każdej dodać jagody, docisnąć  i na wierzch włożyć jeszcze odrobinę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

 


MuffinkiPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    8 komentarzy

  1. Sylwia says:

    Maggie – z Duki, moje ulubione:) Żałuję, że więcej nie kupiłam, bo już od dawna ich nie ma w tym kolorze:(

  2. aga says:

    juz mam jagody ;) dzis je upieke, nie ma foremek do muffinek, wiec chyba zrobie to w „keksówce” tez bedzie super;)

  3. aga says:

    i..upiekłam;) zdjęcie zamieściłam na fb, wyszło cudnie;). Dziękuje!!! Oczywiście przepis puściłam dalej i robi furorę;)