Jestem zafascynowana kwiatami cukinii. W sumie nie wiem czy bardziej ich kształtem, czy smakiem. Chyba jednym i drugim :) W tym roku pierwszy raz wyhodowałam je na balkonie :) Nie mam jednak ich zbyt dużo (balkon ma niestety ograniczoną powierzchnią), dlatego czasem zamawiam je w ulubionym warzywniaku.
Smażone kwiaty cukinii w smaku są podobne do placków z cukinii. Są zdecydowanie jednak delikatniejsze.
Składniki:
- kwiaty cukinii
- 1 jajko
- kilka łyżek mleka
- kilka łyżek mąki
- sól, zioła
- olej do smażenia
Kwiaty cukinii umyj, osusz i usuń ze środka pręciki. Nie usuwam łodyg, bo za pomocą nich obracam kwiaty cukinii na drugą stronę.
W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, zioła, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzej olej. Maczaj kwiaty cukinii w cieście i smaż w rozgrzanym oleju chwilę za każdej strony.
Zobacz inne przepisy z cukinią
4 komentarze
Kucharzenie Guli says:
Piękne kwiaty:) Niestety kwiatów cukini nie znam;) ale nie dawno robiłam kwiaty dyni i są rewelacyjne:) A czy nie musiałaś odkroić zielonych końcówek? w dyni były one strasznie gorzkie;)
Agata says:
Tu podobnie, zielonych końcówek się nie je.
gruszka says:
Nie znam smaku kwiatów cukinii a bardzo chciałabym spróbować 0 muszę w końcu na nie zapolować, a przepis zapisuję do wypróbowania :) Na jakim oleju smażysz, żeby nie przytłoczyć smaku kwiatów? Rzepakowy nie ma smaku, więc chyba będzie najlepszy, jak sądzisz?
Agata says:
Smażyłam na słonecznikowym, smaży się dosłownie chwilkę, więc oleju zupełnie nie czuć :)