Smażone kwiaty cukinii w cieście

Jestem zafascynowana kwiatami cukinii. W sumie nie wiem czy bardziej ich kształtem, czy smakiem. Chyba jednym i drugim :) W tym roku pierwszy raz wyhodowałam je na balkonie :) Nie mam jednak ich zbyt dużo (balkon ma niestety ograniczoną powierzchnią), dlatego czasem zamawiam je w ulubionym warzywniaku.

Smażone kwiaty cukinii w smaku są podobne do placków z cukinii. Są zdecydowanie jednak delikatniejsze.

Smażone kwiaty cukinii w cieście

Składniki:

  • kwiaty cukinii
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mleka
  • kilka łyżek mąki
  • sól, zioła
  • olej do smażenia

Kwiaty cukinii umyj, osusz i usuń ze środka pręciki. Nie usuwam łodyg, bo za pomocą nich obracam kwiaty cukinii na drugą stronę.

W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, zioła, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.

Na patelni rozgrzej olej. Maczaj kwiaty cukinii w cieście i smaż w rozgrzanym oleju chwilę za każdej strony.

Zobacz inne przepisy z cukinią

 

Smażone kwiaty cukinii w cieście

 

Smażone kwiaty cukinii w cieście


Przystawki
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze

  1. Kucharzenie Guli says:

    Piękne kwiaty:) Niestety kwiatów cukini nie znam;) ale nie dawno robiłam kwiaty dyni i są rewelacyjne:) A czy nie musiałaś odkroić zielonych końcówek? w dyni były one strasznie gorzkie;)

  2. gruszka says:

    Nie znam smaku kwiatów cukinii a bardzo chciałabym spróbować 0 muszę w końcu na nie zapolować, a przepis zapisuję do wypróbowania :) Na jakim oleju smażysz, żeby nie przytłoczyć smaku kwiatów? Rzepakowy nie ma smaku, więc chyba będzie najlepszy, jak sądzisz?