
Nie bÄ™dÄ™ tego ukrywać. Powiem Wam szczerze. To nie jest deser dla tych, co na diecie. Ale tarta naprawdÄ™ grzechu warta.  No bo, czy jagody muÅ›niÄ™te białą czekoladÄ… mogÄ… źle smakować? Uruchomcie wyobraźniÄ™, a potem piekarnik. Nie pożaÅ‚ujecie. Mnie zainspirowaÅ‚a propozycja, którÄ… znalazÅ‚am na blogu mojewypieki.Â
składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mÄ…ki
- 120 g zimnego masła
- jajko
- pół szklanki drobnego cukru
Mąkę przesiekać z masłem, tak by powstały grudki. Wbić do ciasta jajko, dodać cukier. Wyrobić ciasto, ale tylko do połączenia składników. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez godzinę. Potem formę do tarty wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto, ponakłuwać, nakryć papierem, obciążyć kulkami do pieczenia lub ziarnami fasoli. Piec  20 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Masa:
- tabliczka białej czekolady
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietany 30 lub 36%
- 2 szklanki jagód
- kilka pokruszonych bez ( można pominąć)
CzekoladÄ™ roztopić w kÄ…pieli wodnej. Przestudzić. ÅšmietanÄ™ ubić i delikatnie wymieszać – Å‚yżkÄ…, nie mikserem- z mascarpone. Dodać białą czekoladÄ™ i równie delikatnie połączyć.
Na spód tarty wysypać pół szklanki jagód. Nieco je przygnieść. Na nie wyÅ‚ożyć kremowÄ… masÄ™. Wierzch obficie posypać jagodami. Lekko docisnąć. Owoce można ozdobić pokruszonymi bezami albo kolejnÄ… warstwÄ… masy kremowej. Polecam też wiórki z biaÅ‚ej czekolady. GotowÄ… kompozycjÄ™ wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Im dÅ‚użej w zimnie – tym lepiej:)
Schłodzoną tartę można udekorować listkiem mięty.
3 komentarze
bistromams says:
Piękna, to następny punkt na mojej liście do zrobienia :)
mojetworyprzetwory says:
Przepyszna! Dawno nic nie piekłam, a tartę to chyba z 2 m-ce temu;( muszę to nadrobić, narobiłaś mi smaka;) Pozdrawiam!
amaranthrose says:
Mmm…
Przepyszna:)