Nie będę tego ukrywać. Powiem Wam szczerze. To nie jest deser dla tych, co na diecie. Ale tarta naprawdę grzechu warta.   No bo, czy jagody muśnięte białą czekoladą mogą źle smakować? Uruchomcie wyobraźnię, a potem piekarnik. Nie pożałujecie. Mnie zainspirowała propozycja, którą znalazłam na blogu mojewypieki. 

 

składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mÄ…ki
  • 120 g zimnego masÅ‚a
  • jajko
  • pół szklanki drobnego cukru
Mąkę przesiekać z masłem, tak by powstały grudki. Wbić do ciasta jajko, dodać cukier. Wyrobić ciasto, ale tylko do połączenia składników. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez godzinę. Potem formę do tarty wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto, ponakłuwać, nakryć papierem, obciążyć kulkami do pieczenia lub ziarnami fasoli. Piec  20 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Masa:
  • tabliczka biaÅ‚ej czekolady
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml Å›mietany 30 lub 36%
  • 2 szklanki jagód
  • kilka pokruszonych bez ( można pominąć)
CzekoladÄ™ roztopić w kÄ…pieli wodnej. Przestudzić. ÅšmietanÄ™ ubić i delikatnie wymieszać – Å‚yżkÄ…, nie mikserem- z mascarpone. Dodać białą czekoladÄ™ i równie delikatnie połączyć.
Na spód tarty wysypać pół szklanki jagód. Nieco je przygnieść. Na nie wyÅ‚ożyć kremowÄ… masÄ™. Wierzch obficie posypać jagodami. Lekko docisnąć. Owoce można ozdobić pokruszonymi bezami albo kolejnÄ… warstwÄ… masy kremowej. Polecam też wiórki z biaÅ‚ej czekolady. GotowÄ… kompozycjÄ™ wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Im dÅ‚użej w zimnie – tym lepiej:)

Schłodzoną tartę można udekorować listkiem mięty.

 


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze

  1. mojetworyprzetwory says:

    Przepyszna! Dawno nic nie piekłam, a tartę to chyba z 2 m-ce temu;( muszę to nadrobić, narobiłaś mi smaka;) Pozdrawiam!