Tartaletki z kremem waniliowym i z jagodami

Tartaletki z kremem waniliowym z jagodami to typowo letnia propozycja. Aby w pełni zasmakować lata, jagody muszą być dojrzałe i słodkie. Czyli takie, jakie już są. Sezon na jagody nie jest długi, więc te tartaletki warto wypróbować już teraz. Wanilia dodatkowo podkreśla aromat  jagód.

Spody do tartaletek można upiec nawet kilka dni wcześniej, a wypełnić kremem przed podaniem.

Tartaletki z kremem waniliowym i z jagodamiSkładniki (na 18 sztuk):

na ciasto:

  •  200g mąki
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • 80g masła
  • 50 ml kwaśnej śmietany

na krem:

  • 250 ml mleka
  • laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 50g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła

na wierzch:

  • szklanka jagód

Zagnieć ciasto z mąki, cukru, soli i masła, do uzyskania kruszonki. Dodaj śmietanę i szybko wyrób ciasto (można mikserem). Ciasto  owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Rozwałkuj ciasto i wytnij ciasto w kształcie foremek, o ok. 2 cm większe z każdej strony, by mogły powstać brzegi. Foremki do tartaletek lub babeczek wysmaruj masłem i wylep ciastem foremki.

Piecz ok. 12-15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Jeśli ciasto się lekko „wybrzuszy” przygnieć je widelcem tuż po upieczeniu.

Zagotuj szklankę mleka z ziarenkami laski wanilii. Żółtka ubij do białości razem z cukrem. Dodaj mąkę i wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej masę żółtkową i energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Gotuj krem ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj czubatą łyżkę masła i wymieszaj.

Spody tartaletek wypełnij kremem, na wierzch daj jagody.

Tartaletki z kremem waniliowym z jagodami udekoruj listkami mięty, całość można posypać cukrem pudrem.

 

Tartaletki z kremem waniliowym i z jagodami

Tartaletki z kremem waniliowym i z jagodami

 

 


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze