Latem wolÄ™ go zdecydowanie bardziej niż creme brulee. Jest delikatniejszy, nie wymaga zapiekania. Lubi towarzystwo owoców. W hiszpaÅ„skich domach crema catalana robi  furorÄ™ w marcu – zgodnie z tradycjÄ… serwowany jest bowiem na ich dzieÅ„ ojca. W restauracjach czasami nazywany bywa kremem Å›wiÄ™tego Józefa. Ja, żeby siÄ™ nim delektować, nie potrzebujÄ™ specjalnych okolicznoÅ›ci:)

Składniki:

na 4 większe porcje

  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 20 ml zimnego mleka do wymieszania z mÄ…kÄ…
  • skórka z pomaraÅ„czy
  • 40 g mÄ…ki kukurydzianej
  • laska wanilii
  • 3 Å‚yżki cukru brÄ…zowego
  • garść malin

Mleko zagotować z laską wanilii i skórką z pomarańczy. Ostudzić, wyjąć laskę, wydłubać ziarenka i wrzucić je do mleka. Żółtka utrzeć z cukrem. Delikatnie wlać do mleka i dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z pozostałym zimnym mlekiem. Wlać do masy i na niewielkim ogniu doprowadzić do zgęstnienia. Na dno miseczek wysypać po kilka malin. Masę przelać do foremek, ostudzić, a potem schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem brązowym i  używając specjalnej opalarki skarmelizować. Można też wstawić na chwilę do piekarnika pod grilla. Cukier również się roztopi. Udekorować malinami.

 


DeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    9 komentarzy

    • Sylwia says:

      Zagotowuje się mleko z wanilią. Potem podgrzewa się już całość z dodatkami, ale na małym ogniu i tylko do zgęstnięcia, więc nie powinien się zagotować.