Kruche ciasto z jabłkami i malinami należy do tych, które znikają zaraz po upieczeniu. Je się je lekko i bez wyrzutów, bo sporo w nich owoców, które robią dobre wrażenie. Piekę je na jesienne podwieczorki i udaję, że deszcz mi w życiu nie przeszkadza.

Do ciasta starłam jesienne jabłka i uzpełniłam je mrożonymi malinami. Dobre będą też połówki śliwek, konfitura z porzeczek albo mus z gruszek. Kruchy spód nie wymaga wyrafinowanych dodatków, więc dorzućcie do nich te, które najbardziej lubicie.

 

Składniki:

  • 200 g mÄ…ki krupczatki
  • 110 g zimnego masÅ‚a
  • szczypta soli
  • żółtko
  • Å‚yżka cukru pudru
  • Å‚yżeczka cynamonu
  • Å‚yżka posiekanych orzechów wÅ‚oskich
  • 2 szklanki jabÅ‚ek i pół szklanki malin

MÄ…kÄ™ zagnieść z zimnym masÅ‚em. Dodać sól, cukier i żółtko. Wyrobić ciasto, zwinąć je w kulkÄ™ i schÅ‚odzić przez godzinÄ™ w lodówce. W tym czasie, jabÅ‚ka umyć, wydrążyć z nich gniazda i pokroić w kostkÄ™ – ze skórkÄ…. Wymieszać z malinami, Å‚yżeczkÄ… cynamonu i posiekanymi orzechami. Zimne ciasto podzielić na dwie części. JednÄ… rozwaÅ‚kować i wyÅ‚ożyć nim wysmarowanÄ… masÅ‚em formÄ™ do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić formÄ™ z ciastem i zapiekać przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć, na gorÄ…cy spód wyÅ‚ożyć owoce. Wierzch posypać pokruszonÄ… drugÄ… poÅ‚owÄ… ciasta. Można je też zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 180 piekarnika i piec przez 20 minut.

Ciepłe ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem.

 


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected